Volledig scherm
De vlammen slaan metershoog uit het dak van het pand. © Sandra Bats/BD

Teruglezen: Bowlingcentrum Ringbaan Oost Tilburg compleet in de as gelegd na grote brand (video's)

* UPDATE 1.29 uur * TILBURG - Een grote brand heeft vrijdagavond het party- en bowlingcentrum Dolfijn aan Ringbaan-Oost in Tilburg verwoest. De brand brak uit rond 23.00 uur, maar het vuur verspreidde zich razendsnel en legde uiteindelijk het hele complex in de as. Twee brandweerlieden raakten lichtgewond. Twee bezoekers moesten voor controle naar het ziekenhuis na rook te hebben ingeademd, een persoon raakte buiten onwel. De brandweer zal een groot deel van de nacht bezig zijn met nablussen.

Bekijk beelden van de brand onderaan het artikel.

Het partycentrum is door brand verwoest en werd rond 01.27 uur met hekken afgezet, omdat de voorpui kan omvallen, zo meldde de brandweer. Het bowlingcentrum Dolfijn werd ontruimd nadat de brand was uitgebroken. Voor de deur van het pand lagen bowlingschoenen die door de bowlers in alle haast waren achtergelaten. Bij het verlaten van het pand ontstond toch enige paniek, het was dringen om buiten te komen.

Vier hoogwerkers van de brandweer waren op een gegeven in touw om de brand te blussen van bovenaf. Van het complex stond rond 01.00 uur alleen nog de voorgevel overeind. De brand sloeg ook over naar het nabijgelegen verhuurbedrijf Jaspers Verhuur. Daar komt zwarte rook uit.

Bowlingschoenen
Ooggetuige Martin Kleine had in de bowlinghal een teamuitje met het werk. Hij zegt dat het personeel goed werk deed bij de evacuatie van de bezoekers. "Het zag eruit als een klein brandje maar binnen 20 seconden was er een steekvlam en greep het vuur om zich heen. We hebben wel even gerend. Een collega van me is wel naar het ziekenhuis gegaan voor controle omdat ze rook had ingeademd." Zijn collega Gokhan Gul had zelfs de bowlingschoenen nog in de hand. Hij kon niet naar huis omdat zijn auto stond geparkeerd naast het complex. De straten rondom de bowlingzaal zijn allemaal afgesloten.

Personeelsleden van het bedrijf wilden zelf niet reageren. Op zowel foto's als het filmpje bij dit artikel is duidelijk te zien waar de brand uitbreekt. De bowlers die dit zagen, schrokken, begonnen te roepen en vluchtten naar buiten.

Er waren tientallen brandweerwagens ter plekke om de brand te blussen en te voorkomen dat vlammen zouden overslaan naar naastgelegen panden. Veel leek het blussen niet meer uit te halen, het complete complex stond op een gegeven moment van voor tot achter in brand en stortte rond middernacht in.

In verband met de brand werd aan de achterkant van het pand ook de Lovenskanaaldijk tussen Petrus Loosjesstraat en Quirijnstoklaan afgezet. Er was volop publiek bij de brand, de hele buurt was uitgelopen om foto's en filmpjes te maken. Omstanders werden door politie en hulpverleners op afstand gehouden.

Volledig scherm
Uitslaande valmmen bij het bowlingscentrum © Toby de Kort/De Kort Media
Volledig scherm
De vlammen sloegen metershoog uit het dak van het pand in Tilburg. © Toby de Kort/De Kort Media
Volledig scherm
Hier lijkt de brand uit te breken: vlammen slaan uit de bowlingbaan. © Michel van de Sande/Jeroen Stuve
Volledig scherm
Achtergelaten bowlingschoenen voor het smeulende pand. © Jeroen Stuve
Volledig scherm
De brand brak uit op de bowlingbaan. Ooggetuige Martijn Kleine maakte deze foto. © Martijn Kleine
Volledig scherm
De vlammen die te zien waren vanaf de Ringbaan-Oost. © Toby de Kort/De Kort Media
Volledig scherm
Bij het daglicht is goed zichtbaar hoe groot de schade is © Jack Brekelmans / Persburo-BMS
Brandende bowling Tilburg niet te redden