Volledig scherm
De 19-jarige lijsttrekker Thijs van Zutphen. © Franka Willems-Netten

Thijs van Zutphen (19) als jongste lijsttrekker in de Meierijstadse gemeenteraad

NIJNSEL - De vingers van Nijnselnaar Thijs van Zutphen bewegen ’s ochtends snel over zijn smartphone. ‘Vergeet niet te stemmen!’, stuurt hij zijn voormalige klasgenoten van het Zwijsen College in Veghel. Met daarbij een plaatje van hemzelf, als lijsttrekker van Lijst Blanco.

Een stuk of twintig WhatsApp- berichten heeft hij vanaf de ontbijttafel al wel verstuurd, becijfert hij. De verkiezingsdag kan wat Van Zutphen betreft niet snel genoeg voorbij zijn. „De zenuwen van de verkiezingsdebatten zijn wel weg. Nu voel ik vooral nog spanning vanwege de uitslag. Ik kan bijna niet wachten tot het avond is. Zodat we weten of we in de gemeenteraad komen en met hoeveel zetels.”

Factor van belang
Een paar grote stappen verder is het ’s avonds, even voor tienen, bij de uitslagenavond in Schijndel. De uitslagen druppelen binnen. Bij het eerste stembureau van Sint-Oedenrode blijkt Team Blanco na CDA en Team Meierijstad de derde partij. Het zorgt voor een lach op het gezicht van Van Zutphen, die de rest van de avond niet meer verdwijnt. Want het beeld wordt naarmate de uren verstrijken steeds duidelijker. Team Blanco is in Sint-Oedenrode en delen van Veghel een factor van belang. In Schijndel scoort de nieuwe lijst dan weer nauwelijks. De slotsom: twee zetels. En dus zit Thijs van Zutphen vanaf 1 januari in de gemeenteraad. En niet eens in z’n eentje...