Volledig scherm
© Edwin Kats

Topkip

Groot nieuws! Sinds kort is de Poule Den Dungen weer op de markt. Heeft u hem ook zo gemist? Ik wel, en ik ben zeer verheugd over de terugkeer van dit waardige seizoensproduct (verkrijgbaar tot oktober).

De eerste Dungense Poulen dateren van eind jaren zeventig. Een aantal notabelen uit het dorpje onder de rook van ’s-Hertogenbosch kwam tijdens een vakantie in het Franse Bresse een prachtige vleeskip tegen. Ze waren zo enthousiast over het mooie, witte uiterlijk van de hen met de vuurrode kam, het stevige vlees en het smakelijke intramusculaire vet dat zij besloten een aantal bevruchte eieren mee te nemen en die zelf te fokken in Den Dungen. En zo is de Poule honderd procent afstammeling van de beroemde Poule de Bresse.

Er was meteen belangstelling vanuit heel Nederland en men besloot om een officieel genootschap op te richten. Een notariële akte waakte over de kwaliteit, de leefwijze en de naam. Binnen korte tijd verbonden diverse sterrenchefs hun naam aan de Poule, ook het voor mij vertrouwde Amstel Hotel in Amsterdam was vaste afnemer. Maar een aantal genootschapsleden verliet het dorp, de productie liep terug en het genootschap werd opgeheven. De Poulen konden niet meer gehouden worden in Nederland. Helaas.

Nieuw leven
Sinds 2014 heeft een achttal enthousiaste Dungenaren de draad weer opgepakt en met een kersvers genootschap de Poule Den Dungen nieuw leven ingeblazen. Hoe gelukkig werd ik toen ik ze vorig jaar weer zag lopen in de Dungense weiden. Natuurlijk heeft de Poule Den Dungen bij ons ook een prominente plaats. Wij verwerken de bout gestoofd in parelgort, de borst serveren we met doperwten en morillesaus, van het vel maken we krokante chips en van het karkas maken we een mooie jus; zo wordt hij helemaal verwerkt. Want welk stuk je ook gebruikt van deze Poule, het is allemaal even voortreffelijk.

Edwin Kats is patron-cuisinier van restaurant Noble in Den Bosch en een van de bevriende koks van Lekkers uit Brabant. Hij schrijft op deze plek regelmatig over zijn werk en deelt een mooi recept.