Volledig scherm
Marlou Peeters en Edith Martens (met bal) zijn de nieuwe trainers van Zwaluw VFC. © Sandra Peerenboom

Twee vrouwen aan het roer bij Zwaluw VFC

VUGHT Het was nog niet bij Marlou Peeters en Edith Martens opgekomen om met mannen te gaan werken. Totdat amateurvoetbalclub Zwaluw VFC Peeters afgelopen zomer benaderde met de vraag of ze interesse had om het Vughtse beloftenteam te gaan trainen. „Ik vond het aanbod meteen heel interessant klinken”, zegt de Dongense donderdag in een interview in het Brabants Dagblad.


Peeters voelde direct een klik en wilde de uitdaging graag aangaan. Wel op één voorwaarde: de groep moest openstaan voor een vrouw aan het roer. „Ik ben eerst met de kern samen gaan zitten en heb die spelers op de man af gevraagd wat ze ervan zouden vinden als ik hun trainer werd. Het grootste struikelblok is toch het vertrouwen van de groep. Maar ik werd positief verrast: iedereen zag het zitten.”

Promotie
De frisse aanpak van de pas 24-jarige oud-speelster van Willem II, VVV-Venlo en PSV/FC Eindhoven bij Zwaluw werkt. Dus toen de nummer 11 van de derde klasse C eind november afscheid nam van hoofdtrainer Roger Schouwenaar en zijn assistent Bert Wisman, was het logisch dat Peeters promotie maakte. En of ze zelf nog iemand kon aandragen om de klus mee te doen? Niemand anders dan Edith Martens (36) kwam bij haar op. Ze kent de docente lichamelijke opvoeding uit haar PSV-tijd (Martens was er assistent-trainer) en traint met haar al enkele meisjeselftallen (-12 en -13 jaar in de regio’s Eindhoven en Dordrecht) bij voetbalbond KNVB. Na een eerste telefoontje raakte het in een stroomversnelling. „Deze kans in combinatie met wat ik al doe, leek me hartstikke leuk. We zijn snel om tafel gaan zitten om het vorm te geven en de Technische Commissie was door ons plan meteen overtuigd. Iedereen is ons succes komen wensen. Heel bijzonder”, vindt de uit Alphen afkomstige Martens die in Den Bosch woont.

Grappen
Natuurlijk worden er ook grappen over gemaakt, maar dat gebeurt in het vrouwenvoetbal evenzo. Peeters: „Met die voetbalhumor lachen we gewoon hard mee. Het blijven gasten hè die lol trappen onderling. Maar iedereen kijkt er wel van op hoe wij met ze communiceren en rekening houden met gevoelens van spelers.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement