Volledig scherm
V.l.n.r. Lambert van Nistelrooij (CDA-europarlementariër), burgemeester Rombouts van Den Bosch, Eurocommissaris Cretu, Commissaris van de Koning Van der Donk en burgemeester Buijs van Oss nemen een minuut stilte in acht. © Henk Snijders

Van de Donk: Geweld zal nooit winnen

DEN BOSCH - Geweld, angst en boosheid zullen in Europa nooit winnen. Onze democratie en het recht zullen altijd sterker zijn. Dat zei commissaris van de koning Wim van de Donk maandagochtend over de aanslagen in Parijs van vrijdagavond.

Hij sprak zijn woorden bij de start van het werkbezoek van Eurocommissaris Cretu aan de regio. Zij bezoekt Brabant speciaal om projecten in de agrifood te bekijken en te horen wat de uitdagingen en mogelijkheden zijn. Bij het werkbezoek van Eurocommissaris Cretu aan Den Bosch is maandag ook stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Tijdens een rondleiding bij het bedrijf PlantLab is om 12.00 uur een minuut stilte in acht genomen.

Burgemeester Ton Rombouts herhaalde daar zijn woorden van eerder op de dag dat hij hoopt dat dit terrorisme niet het vluchtelingendebat in Nederland negatief gaat beïnvloeden. "We moeten hen warm blijven ontvangen, want het zijn ook slachtoffers van IS."

Ook Eurocommissaris Cretu ging in op de aanslagen in Parijs. "We zijn nu meer verbonden dan ooit", zei ze. Angst is geen optie, we moeten samenwerken, aldus de Eurocommissaris. Dat geldt volgens haar ook voor het oplossen van het vluchtelingenvraagstuk.

Van de Donk refereerde ook nog aan de tijd na de val van het IJzeren Gordijn. Oost-Europese landen hebben de democratie omarmd, aldus de commissaris. Die Europese traditie overwint alle angst, ook barbarisme en terrorisme, aldus Van de Donk.

Volgt het nieuws over de aanslagen in Parijs op bd.nl/aanslagenparijs