Volledig scherm

Van indianen tot aan de verkiezingen

Onze voorbereidingen voor de reis naar Washington zijn in volle gang. Het programma raakt voller en voller en de verkiezingen komen steeds dichterbij. Er wordt actief geblogd en de laatste updates op de voet gevolgd. Om een beter beeld te krijgen van de verkiezingen, de Amerikaanse cultuur en het land zelf volgen we tijdens het programma twee extra vakken: Amerikaanse Politiek en Amerikaanse Geschiedenis.

Docent Maike Simon vertelt ons tijdens de les Amerikaanse Politiek alles over het politieke stelsel. De trias-politica, de politieke voorkeuren van iedere Staat, de verschillen tussen de democraten en republikeinen en de Swing States. En ook alle actuele gebeurtenissen zoals het schandaal rondom Clinton, de debatten en de laatste statistieken komen voorbij. Een belangrijke les om straks zo goed mogelijk voorbereid de verkiezingen bij te wonen.

Tijdens Amerikaanse Geschiedenis schetst docent Martin Westbeek een beeld hoe het land is gesticht en laat de belangrijkste gebeurtenissen van de Amerikaanse geschiedenis zien. Van het begin waarbij de Britse Koning werd verdreven, de boeren die het land met eigen handen overnamen, de indianen die werden teruggedrongen uit eigen gebied tot aan de slavernij en de Vietnamoorlog. Op de planning staat nog de meest recente gebeurtenis dat veel mensen zich herinneren: 9/11.

De opdracht voor Amerikaanse geschiedenis? Een essay schrijven over een gebeurtenis uit de geschiedenis waar in het hedendaagse Amerikaanse leven nog veel van terug te zien is. Het wapenbezit is bijvoorbeeld voor veel Amerikanen een gevoelig onderwerp. Ze willen zich kunnen beschermen en dit recht niet van zich laten afnemen. Het wapenbezit staat beschreven in de grondwet en is het tweede amendement van de Bill Of Rights. In die tijd wilden de Amerikanen hetzelfde als nu: zichzelf kunnen beschermen met het recht op een wapen. Een interessant onderwerp om mee te nemen tijdens de reis en te onderzoeken onder de mensen die we gaan ontmoeten.

Een reis die niet alleen tot in de puntjes is geregeld, maar ook nog eens goed voorbereid wordt op het gebied van kennis over de geschiedenis en de politiek. We worden flink klaargestoomd om uitstekend verslag te doen voor en na de verkiezingen.