Volledig scherm
De foodtruck van Roll or Bowl.

Veel meer dan ‘keukentje spelen’

Foodtruckfestival bezoeken? Keus genoeg. Ze rollen deze zomer door de hele provincie en schieten als paddenstoelen uit de grond: foodtrucks en de festivals waar ze samenkomen. Exacte cijfers zijn niet te vinden, maar organisatoren van festivals schatten dat er minstens 500 keukens op wielen zijn en dat er iedere maand 10 bij komen.

"De spoeling wordt steeds dunner. En het is moeilijk om ertussen te komen. Bij sommige foodtruck-festivals wordt vantevoren inschrijfgeld gevraagd terwijl er nog maar een paar plaatsen te vergeven zijn. Dat geld krijg je niet terug als je geen plekje kunt verwerven.” Sjors Stakenburg uit Eindhoven verkoopt sinds een klein jaar vanuit zijn foodtruck Roll or Bowl gezonde en versbereide maaltijden, in een roll of een kom (de bowl).

"Bij het ene festival betaal je sta-geld, 1000 euro is heel gebruikelijk, bij de andere sta-geld en een deel van de omzet. Een foodtruck hebben lijkt heel lucratief, je kunt aardig wat verdienen op een dag, maar er wordt snel voorbijgegaan aan de kosten die je moet maken. Zo heb je het onderhoud aan je truck, de inrichting van de keuken en het feit dat je het moet hebben van de zomermaanden. En als het slecht weer is, kom je soms niet eens uit de kosten.”

Garantie
Hij hoeft het echter niet alleen te hebben van festivals, want Stakenburg verkoopt vanuit zijn truck 4 dagen per week vanaf zijn vaste stek op de High Tech Campus in Eindhoven en op donderdagavond staat ie op het Wilhelminaplein in die stad. De weekeinden zijn de komende maanden gevuld met foodtruck- en muziekfestivals. Die laatsten geven wat meer garantie voor de omzet. "Ook bij slecht weer. De mensen die daar zijn, hebben betaald om binnen te komen, mogen zelf geen eten meenemen en willen wel graag lekker eten.”

Menig nieuwkomer denkt te makkelijk over een foodtruck runnen, denkt Lotte van den Anker uit Tilburg. Zij verkoopt vanuit haar omgebouwde Citroënbus onder de naam De Melksnor yoghurt met fruit en frozen yoghurt. "Het is veel meer dan alleen maar keukentje spelen. Je bent in je eentje een echt bedrijf: de inkoop, de administratie, het koken, offertes maken, de promotie. Ik ben er altijd mee bezig, 24 uur per dag. Daarbij komt dat je je echt moet onderscheiden tegenwoordig. Meer van hetzelfde, daar zit niemand meer op te wachten.”

Knallen
Dat beaamt ook Jeroen Janse van Hupsaté uit Breda. "Je moet een goed en vers product hebben en je moet kunnen knallen als het ineens druk wordt. Soms is dat maar drie uur op een dag. Dan moet je wel je spullen op orde hebben.” Goed kunnen koken is één ding, maar honderden mensen voor je truck dezelfde kwaliteit smoothie of saté kunnen aanbieden is een tweede. En een foodtruck moet qua aankleding interessant zijn. Nergens is omschreven wat een foodtruck nu precies is. Maar de frietkraam op de markt en de loempiaverkoper in de winkelstraat worden niet gezien als foodtruck.

Stakenburg: "Je hebt ook hobbyisten die vanuit een caravan cupcakes verkopen. Van die mensen die denken ‘dat doe ik wel even’. Maar die komen van een koude kermis thuis. Het is keihard werken en bovendien moet je foodtruck ook echt een beleving bieden.”

Overgewaaid
Vuurtjes, lange tafels en akoestische muziek maken de sfeer op de foodtruckfestivals. Als dan ook de zon schijnt, lijken de festivals verzekerd van hoge bezoekersaantallen. Het is overgewaaid vanuit de oostkust van Amerika waar koks vanuit pittoreske karren kwalitatief goed eten verkochten. Een paar jaar geleden zag je de festivals waarbij meerdere foodtrucks bij elkaar komen enkel in de Randstad en op een paar plaatsen in de rest van Nederland.

Nu groeit met het aantal foodtrucks ook de festivals en waaiert het fenomeen uit over Nederland. Brabant telt de komende maanden tientallen festivals waar bezoekers hun magen kunnen vullen met eten uit allerlei trucks. En ook op muziekfestivals als Best Kept Secret (eind juni) en onlangs op Paaspop zijn de wagens niet meer weg te denken.

De populariteit van de foodtrucks zou te danken zijn aan de interesse van mensen in eerlijk en verantwoord geproduceerd eten. Bob Nagel van Eten op Rolletjes, dat eind juni in Breda neerstrijkt: "Dit zien we terug in de supermarkt, bij restaurants en zo ook op festivals. Foodtrucks zijn een mooie manier om verschillende gerechten te proberen, die mensen eerder misschien niet zo snel zouden eten.”

Foodtruckfestivals

6-8 mei Foodstoet, Bergen op Zoom 27-29 mei Foodstock, Eindhoven 17-19 juni Festival Trek, Karpendonkse Plas, Eindhoven 8-10 juli Tilburg Kookt, Reeshof 7-10 juli Festival Trek, Den Bosch 26-28 aug Festival Dorst, Paleiskwartier Den Bosch 16-18 september Smaakkaravaan, Spoorzone Tilburg 7-9 oktober Rrrollend Tilburg, Stadhuisplein

Volledig scherm
De foodtruck van De Melksnor.
Volledig scherm
De foodtruck van Hupsaté.
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement