Volledig scherm

Verkiezingen Meierijstad landelijk onder vergrootglas

VEGHEL/SCHIJNDEL/SINT-OEDENRODE - Op 23 november gaan inwoners van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode naar de stembus. Met Meierijstad ontstaat een gemeente van 80.000 inwoners, in oppervlakte de grootste van Brabant.

Het is de enige herindelingsverkiezing in heel Nederland, de stembusgang in Meierijstad. Omdat ook de Tweede Kamerverkiezingen van komend voorjaar dichtbij komen, weten de landelijke kopstukken de regio volop te vinden. De lokale campagne komt echter maar mondjesmaat op gang.

Politieke partijen
In totaal doen er 23 november 9 partijen mee aan de verkiezingen, waarvan 5 landelijke: CDA, VVD, SP, PvdA en D66. Opvallend is vooral dat bijna alle lokale partijen die nu in de drie gemeenteraden zitten, de handen ineen slaan.

In Team Meierijstad gaan zes partijen samen, waaronder Hart voor Rooi en DGS/BVT uit Sint-Oedenrode. Deze mega-fusie laat een gat voor andere lokale partijen, waar drie nieuwelingen gretig ingedoken zijn: Hart voor Schijndel, Gemeentebelang en Lijst Blanco. De laatste twee partijen hebben met oude bekende Peter Verkuijlen en de jonge Thijs van Zutphen (19) een Rooise lijsttrekker. De grote partijen hebben allemaal een Schijndelse of Veghelse nummer één.