Volledig scherm
Oud-hoofdredacteur van de Oisterwijkse Historische Reeks, Theo Cuijpers (links), naast zijn opvolger en tevens uitgever Anton van Dorp. © Marie-Thérèse Kierkels / Beeld Werkt

Vier lokale boeken over Oisterwijk komen deze herfst uit

OISTERWIJK - Wat bijvoorbeeld Oirschot, Hilvarenbeek en Dongen wel hebben, ontbreekt in Oisterwijk: een museum. Misschien is het vanuit dat gemis dat her en der Oisterwijkse vrijwilligers aan de slag zijn om via een ander kanaal – een boek – in woord en beeld Oisterwijkse verhalen te vertellen.

Het verst zijn ze bij de Levenskerk. Daar verzamelden Wim Weren en Ria Schoenmakers tientallen Levenskerkers om zich heen om via interviews de lotgevallen van deze kerk vast te leggen vóórdat ze de deuren sluit. Het Levenskerkboek verschijnt 21 september als deel 7 van de Oisterwijkse Historische Reeks (OHR). Oplage: vier- à vijfhonderd.

Slechts vier dagen later, 25 september, ziet bij dezelfde uitgeverij – Het Kwartier van Oisterwijk, verbonden aan heemkring De Kleine Meijerij – een dubbeldik deeltje van 250 bladzijdes het levenslicht. Maar dan in de qua formaat kleinere serie Oisterwijkse Historische Brochures (OHB). Over vijftig jaar jongerenorganisatie Trappaf. Qua inhoud ook een product van een groep vrijwilligers.

Weer een maand daarna, 23 oktober, is het boekenfeest bij de Koninklijke Verenigde Leder (KVL). Dan komt deel 8 uit van de grote OHR-serie: 100 verhalen van de Looierij. Ook weer vrijwilligerswerk, niet wat betreft opmaak en druktechniek overigens, met Joost en Hennie van den Berg van Oisterwijk in Beeld (OIB) als stuwende krachten.

Het vierde nieuwe boek dat bij Het Kwartier als deel 8 van de brochurereeks op stapel staat, zal velen verrassen. Over vluchtelingen. Geen oorlogsvluchtelingen, maar Zeeuwen die in 1953 de Watersnoodramp ontvluchtten en in Oisterwijk bij De Staalberg een veilig onderdak vonden. Oud-Oisterwijker Martin van der Waals schreef het boekje. Een vrijwel vergeten hoofdstuk uit de naoorlogse plaatselijke geschiedenis. Met het kwartet nieuwe boeken viert uitgeverij Het kwartier van Oisterwijk volgens uitgever/hoofdredacteur Anton van Dorp dat de OHR dit jaar 25 jaar bestaat. De boeken zijn te bestellen via de website.