Volledig scherm
Vorstengrafdonk in Oss. © Peter van Huijkelom

Vorstengrafdonk speelt zelf UWV

OSS - Nu het UWV zich terugtrekt uit de regio willen de ondernemers op bedrijventerrein Vorstengrafdonk in Oss zélf met een toegankelijke website komen voor mensen die graag op het Osse terrein willen werken.

"We vragen ze niet om hoogdravende cv's en beschouwingen aan te leveren, maar vooral 'waar gaat je hartje sneller van kloppen'. Wat kunnen mensen en wat zouden ze graag doen", zegt Gert-Jan van Casteren, secretaris van Bedrijvenpark Vorstengrafdonk en directeur van het daar gevestigde Print Point Display's. De aanmeldingen komen via de website binnen bij alle personeelsafdelingen van de zeventien betrokken bedrijven. "Zo kan iedereen kijken of er een match gemaakt kan worden. De bedrijven zijn zelf vrij om te bellen wie ze willen. En wie ze in hun kaartenbak willen opslaan."

De bedrijven hopen zo de 'gewone Ossenaar' te bereiken, die graag op de fiets naar het werk gaat en in de eigen regio wil werken. "Dat is goed voor de betrokkenheid." Met de site duiken de ondernemers in het gat dat uitkeringsinstantie UWV achterlaat, dat zich centraal in Den Bosch heeft gevestigd. "Het aantal werklozen neemt toe en het UWV trekt zich terug. Werkzoekenden moeten online hun weg maar zien te vinden. Ze krijgen adviezen om profielen aan te maken op Linkedin en Facebook, maar wat heeft die lasser, bandmedewerker of onderhoudsmonteur daar aan. Die wil gewoon lekker met zijn handen werken, in een bedrijf in de buurt."

De gemeente Oss is volgens wethouder René Peters van sociale zaken en werkgelegenheid enthousiast over het initiatief en faciliteert het plan. Hij heeft het plan voorgedragen voor subsidie bij het regionaal orgaan 5 Sterren Noordoost-Brabant. Die heeft het project inmiddels 13.000 euro toegezegd. De ondernemers zelf leggen nog een zelfde bedrag in voor het bouwen van de site en promotie. "Het is een initiatief van de ondernemers zelf en dat werkt altijd het beste. We kunnen als overheid nog zulke goede plannen bedenken om de werkloosheid te verminderen, maar het zijn uiteindelijk de bedrijven die mensen moeten aannemen", stelt Peters.

De website moet in december 'live' gaan. En er zijn doelen gesteld: in het eerste jaar gaan de bedrijven 15 vacatures en 25 stageplaatsen invullen. Van Casteren: "Deze cijfers zijn gebaseerd op een vol industrieterrein. Omdat pas eenderde van het terrein is gevuld, moet je komend jaar dus rekenen op zo'n 5 vacatures en 8 stageplaatsen. Dat lijkt niet veel, maar al halen we maar twee mensen uit een uitkering, dan is dit al een winstsituatie voor Oss."