Volledig scherm
Een minitentoonstelling tussen de boeken © Peter de Bruijn

Vught staat even stil bij doodgeschoten oorlogsfotograaf

VUGHT - Tientallen inwoners van Vught hebben zaterdag even stilgestaan bij de dood van Jeroen Oerlemans. De oorlogsfotograaf werd een week geleden in Libië door een sluipschutter doodgeschoten. In de bibliotheek De Meierij is vanaf zaterdag een bescheiden tentoonstelling van Museum Vught te zien met een tiental foto’s en enkele krantenknipsels van en over Oerlemans die in Vught is geboren en opgegroeid.

Bij de minitentoonstelling, centraal in de bibliotheek, liggen op een tafeltje enkele boeken over oorlogen, een atlas met de wereldkaart en een condoleanceregister. ‘Een jong gezin zonder papa, hoe triest!’ en ‘Oorlogen zo zinloos’ kun je onder meer in het schriftje lezen.

,,Een mooi eerbetoon aan Jeroen Oerlemans”, zegt Hans Groos uit Vught die met zoon Sander (10) nieuwe boeken komt lenen. ,,Ik wist niet dat hij uit Vught kwam. Zijn foto’s zijn sprekend en intens. Oorlog is vaak een ver van mijn bed show. Deze foto’s brengen de ellende in de wereld dichter bij ons. Je vraagt je wel eens af waarom fotografen en journalisten al die risico’s nemen. Aan de andere kant denk ik dat ze er mee moeten blijven doorgaan.”

De tentoonstelling is nog tot en met zaterdag 5 november te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek aan de Dorpsstraat in Vught.

In het Brabants Dagblad van maandag, editie Den Bosch, meer aandacht voor de expositie rondom Oerlemans in Vught

Volledig scherm
Hans en Sander Groos bekijken de intense foto's © Peter de Bruijn
Volledig scherm
Bezoekers kunnen iets in een condoleanceschriftje zetten © Peter de Bruijn