Volledig scherm
© Ben Ackermans

Winnaar

Met een gezicht waaruit afgrijzen sprak kieperde m’n dochter een emmertje leeg in de groenkliko. ‘Vol met wormpjes!’, riep ze uit. Oeps, van dezelfde laatste frambozenpluk had ik zojuist een deel door de slokdarm laten glijden. Niks van gemerkt verder. De wriemelende beestjes zullen het maagzuur niet hebben overleefd. Maar als ik het vooraf geweten had...

Soms is het goed je weerzin te overwinnen.Of het nou om een insectenmenu gaat (mwah), om schapenballen (valt best mee, beetje gummi), niertjes (eens en nooit meer) of een vitamineleverancier die je als kind al verafschuwde.

In mijn geval was dat de kroot. Wás, ja. Qua uiterlijk scoort de rode biet wat mij betreft nog steeds hoog bij de onappetijtelijke groenten. De knol zelf dan. Zeker wanneer je die gekookt en vacuüm geplet in supermarktplastic tegenkomt. Het loof daarentegen zou niet misstaan in een stemmig herfstboeket. Bijna zonde om dat de nek om te draaien.

Maar ja, er moet ook gegeten worden. En dan heeft de biet zich toch voor mij weten te winnen.

Flinterdun rauw, in spaghettislierten lichtjes met balsamico gestoofd, in de oven geroosterd, zoetzuur ingemaakt: allemaal smakelijk. Ja, zelfs als koude soep. Terwijl die toch herinneringen opriep aan een spuuglelijke hotelkazerne in Moskou. Was het toeval dat je daar elke dag iets roods op je bord vond?

Multifunctioneel is de kroot ook nog.Met het kookwater kun je gaan aquarelleren, en als legale doping doet de beta vulgaris het ook. Door het drinken van bietensap heb je minder zuurstof nodig om energie te leveren. Jammer dan weer wel dat de stof die daarvoor zorgt - nitraat dat wordt omgezet in nitriet - al gauw schadelijk is.

Dus moet ik mijn sportieve prestaties maar bevorderen door andere middeltjes. De juiste mineralen bijvoorbeeld. Hé, misschien waren die frambozenwormpjes zo gek nog niet.

Ben Ackermans is journalist bij Brabants Dagblad. Hij schrijft voor Lekkers elke maand over een bijzonder gewas uit zijn groentetuin in Tilburg.