Volledig scherm
© Miranda van Houtum / BD

Zijn de gevelstenen van brede school Het Kwartier in Vught tóch veilig?

VUGHT - Volgens een eerste onderzoek zijn de bijzondere gevelstenen van brede school Het Kwartier in Vught ‘levensgevaarlijk’ en dreigen ze te vallen, volgens een tweede onderzoek is er weinig tot niets aan de hand. Een reden voor de gemeente Vught om een derde onderzoek uit te laten voeren.

,,Het tweede onderzoek is in opdracht van de aannemer verricht”, aldus een gemeentewoordvoerder. „Hoewel de ingeschakelde expert onafhankelijk en onpartijdig is, willen we elk risico en elke schijn van belangenverstrengeling voorkomen, door als gemeente opdracht te geven voor een derde, objectieve expertise.”

Onderzoek over aansprakelijkheid
De brede school die huisvesting biedt aan basisscholen Het Molenven en Koningslinde, de stichting Peuterspeelzalen Vught, de turnafdeling van Prins Hendrik/Adelaar en Jeugd Aktief, kampt al vanaf de opening in 2014 met problemen. Met problemen zoals lekkages, een slechte klimaatbeheersing en een educatieve plantenkas die niet kan worden gebruikt omdat de vloer niet waterdicht is, liet de gemeente onderzoek doen in verband met de aansprakelijkheid.

In juli kwam een adviesbureau met een rapport waaruit ook bleek dat de kwaliteit van de gebruikte gevelstenen te wensen overlaat en dat ze niet goed bevestigd zijn. Om de kinderen en andere gebruikers van het gebouw tegen mogelijk vallende stenen te beschermen, liet het gemeentebestuur meteen dranghekken plaatsen op de plaats des onheils. Volgens een tweede is er weinig aan de hand is. Een derde onderzoek moet definitief uitkomst bieden.

Bram van Ek, de nieuwe directeur van de Stichting Leijestroom, is blij dat de gemeente de problemen serieus neemt en voortvarend oppakt.

Lees vrijdag meer over de problemen van Het Kwartier in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch.