Volledig scherm
Marc de Bonte © Politie Nederland

Zijn horloge maakte een einde aan de twijfel: het is Marc

EINDHOVEN - Na weken onzekerheid en veel zoekwerk door zowel politie als familie en vrienden, werd donderdag ineens het lichaam van Marc de Bonte (26) gevonden. In het kanaal vlakbij de plek waar na zijn verdwijning op 5 november zijn auto stond. Het roept veel nieuwe vragen bij de familie op.

Familie en vrienden van Marc de Bonte zijn donderdagmiddag net allemaal samen bij zijn ouders in het Belgische Kasterlee. Druk in de weer met het plannen van nieuwe zoekacties, op grote kaarten in de hoop geen plekken te vergeten. Dan gaat rond half vier de telefoon en verandert alles: de politie vertelt dat er een lichaam in het Wilhelminakanaal bij Oirschot ligt.

Een paar uur later komt de gevreesde mededeling. Om de pols van het lichaam zit een speciaal Rolex-horloge. Precies zo een als Marc op zijn achttiende van vader Marc senior kreeg. En het lichaam is gekleed in dezelfde jas.

Vragen
De onzekerheid over het lot van hun zoon en vriend maakt direct plaats voor veel verdriet... en nieuwe vraagtekens. Is hij uit eigen beweging naar Best gereden of onder dwang? En wat is er gebeurd in de nacht van zijn verdwijning tussen het moment dat De Bonte zijn vriend Tim in Turnhout rond middernacht verliet en hij om 00.50 uur vriendin Marly appte dat hij na een drankje naar huis zou komen? Waarin was hij verzeild geraakt, vraagt schoonvader De Laat zich af.

Familie en vrienden denken aan een misdrijf. Een gezonde topsporter valt tenslotte niet zelf in het water. En hij zou zichzelf zeker niets aandoen, zegt De Laat. ,,Dat maak je mij niet wijs. Z'n opleiding en personal training liepen goed. Hij zat lekker in z'n vel. Er moet hem iets zijn overkomen."