Volledig scherm
© Ben Ackermans

Zoetzuur

Het is groen, ongeveer 10 centimeter lang en een halve pols dik - in mijn geval dan. Raden? Juist, het is komkommertijd.

Niet vanwege de krant die u leest. Roerige tijden zijn het immers, met veel ontstellend nieuws. Al moet ik me als journalist eigenlijk het hele jaar door verdedigen - maar meestal vertik ik dat - tegen lieden die het anders zien. Meestal gebruiken ze de term niet vleiend, en een cliché is zo van stal gehaald.

Oost-Indische kers
Maar dat het de tijd van de komkommer is, daar kan ik nu niets tegenin brengen. Om de paar dagen hangt er wel een exemplaar plukrijp aan de plant die zich te midden van een woud aan Oost-Indische kers moedig door een ijzeren vlechtwerkje slingert. In de tweestrijd met familielid courgette blijft hij nog achter, maar de groeispurt is overduidelijk ingezet. Qua bloem waaraan de vrucht ontspruit is de strijd onbeslist: allebei mooi geel.

In dit geval hebben we het dus niet over de lange waterbommen die vanuit de professionele tuinderskas in het supermarktschap belanden. Niks mis mee hoor, maar de komkommer van de volle moestuingrond is steviger in houvast en smaak. In de meeste gevallen is de zo geteelde soort kleiner. Snackkomkommers heten die dan, en dat is niet slecht gekozen: voor tussendoor heb je er een gezond en vullend hapje aan. Zoetzuur doen ze het ook prima.

Sauregurkenzeit
En augurken, zijn dat ook minikomkommers? Je zou het denken, wanneer je weet dat Gurke het Duitse woord voor komkommer is. Oostwaarts bezigen ze ook het woord Sauregurkenzeit voor deze periode van het jaar. En toch verschillen de vruchten, al is het miniem. Een augurk heeft minder smaak, is alleen maar interessant ingelegd in azijn en zout.

Wie zuur wil doen, moet maar in zo’n pot duiken. En niet te pas en onpas de komkommer misbruiken om zijn ongenoegen richting de media te uiten. Anders voel ik me nog genoodzaakt de Olympische Moestuinspelen voor geopend te verklaren. Komkommerwerpen!

Ben Ackermans is journalist bij Brabants Dagblad. Hij schrijft voor Lekkers elke maand over een bijzonder gewas uit zijn groentetuin in Tilburg.