Volledig scherm
Zomerse salade, heerlijk met een rosébiertje. © Bier & Food van Puck Kerkhoven/Xander Uitgevers

Zomerse salade met grote garnalen en grapefruit (2 personen)

Het is zomer en dat betekent ideaal weer voor een goede salade. En wat is er lekkerder dan er een biertje bij drinken? Daarom deze zomerse salade waar een rosébiertje bij gedronken kan worden.

Ingrediënten

125 gr gemengde sla, mesclun 1 rode grapefruit 1 avocado 1 kleine venkelknol 200 gr grote garnalen met staart, gegaard enkele takjes kervel 1 tl roze peper, hele korrels ½ citroen, sap en rasp 1 limoen, in partjes

Voor de dressing

Zout Versgemalen peper 1 tl mosterd 2 el olijfolie 1 mespunt suiker

Bereiding
Snij schil, inclusief wit, van de grapefruit en snij de partjes tussen de vliesjes uit. Vang het sap op. Snij de venkel in flinterdunne plakken, besprenkel met citroensap. Halveer de avocado, haal de pit er voorzichtig uit, wip het vruchtvlees met een lepel uit de schil, besprenkel met citroensap en verdeel in repen. Klop een dressing van opgevangen grapefruitsap, mosterd, olie, peper, zout eventueel een mespuntje suiker. Meng de helft door de salade en leg deze als bergjes op het bord.

Schik de venkel, avocado, grapefruitpartjes en garnalen ertegenaan. Bestrooi met roze peper, kervelblad, venkelgroen en citroenrasp. Leg limoenpartjes erbij en besprenkel met rest van dressing. Heerlijk met geroosterd brood.

Tip: geef er kruidendip bij van dikke Griekse yoghurt. Maak de yoghurt aan met versgemalen peper en zout, gehakte groene kruiden, grapefruitsap en een snufje suiker.

Bieradvies: Bij deze uitbundige zomersalade met veel roze, oranje en frisgroen past een rosébier of grapefruitbier uitstekend. Het zoet van de garnalen wordt er nog eens extra door benadrukt. Hou je het liever wat spannender en minder zoet? Kies dan voor een droge saison of een verfrissende geuze.

Dit recept komt uit 'Bier & Food' van Puck Kerkhoven/Xander Uitgevers.