Volledig scherm
De Meerse Plas in Den Dungen heeft een hardnekkige vorm van blauwalg te pakken. © Wouter Van Assendelft

Zwemmen! of toch nog maar even niet

DEN DUNGEN - Het is misschien wel de grootste teleurstelling op dagen als deze. De waarschuwingsborden bij de plas waar jij net met je handdoek aankomt. ‘Blauwalg’. Dé verpester van je zwemfeestje. Het is ook de reden van stilte bij de Meerse Plas in Den Dungen.

De plas heeft een hardnekkige vorm van blauwalg te pakken. Een hond overleed er al aan. „We geven niet voor niets zo’n verbod”, reageert Bart Jansen van de omgevingsdienst Zuidoost Brabant. Die dienst houdt toezicht en coördineert het proces van klacht tot meting tot eventueel verbod. En ze hebben het erg druk. Hoe meer zon, hoe meer blauwalg. En de concentratie blauwalg in Den Dungen was zo hoog dat Jansen niet anders kon dan een zwemverbod opleggen. Zwem je dan toch? Dan riskeer je een boete.

Gezondheid
Maar dat niet alleen. Ook je gezondheid kan er flink onder lijden. „En als een hond er aan overlijdt, kan dat ook voor kleine kinderen gelden", aldus Jansen. Die om die reden verbodsborden bij de Meerse Plas plaatste. De borden moeten de mensen weerhouden een duik te nemen, maar ze staan er niet altijd. "Het kost een paar dagen voordat we uitslag krijgen na een onderzoek. En blauwalg is niet altijd op het blote oog zichtbaar." Helemaal zeker weten doe je het dus eigenlijk nooit, moet Jansen toegeven. „Dan moet je naar een zwembad met chloor. Daar heb je dat niet, maar dan mis je wel de vaak prachtige omgeving van de meren.” Weten waar je wel en niet mag zwemmen? Jansen en zijn collega's houden het dagelijks bij op zwemwater.nl