Tubantia Crime Podcast
Tubantia Crime Podcast

PODCAST

Tubantia Crime Podcast

Heb jij vragen, opmerkingen of tips naar aanleiding van de Tubantia Crime Podcast? Mail ze dan naar podcast@tubantia.nl. We gaan vertrouwelijk met jouw informatie om.

AFLEVERINGEN

Cemil O. heeft heel wat uit te leggen, want hoe kwamen die kalasjnikovs in zijn garagebox terecht?

Cemil O. heeft heel wat uit te leggen, want hoe kwamen die kalasjnikovs in zijn garagebox terecht?

Seizoen 2 - Aflevering 8
Het was al even geleden dat misdaadverslaggevers Erwin Waanders en Maarten Schoon met host Frank Bussink de ontwikkelingen in de Twentse onderwereld bespraken in de Tubantia Crime Podcast. Woensdag staken de heren de koppen weer bij elkaar. En er viel genoeg te bespreken. Over een bijzondere wapenvondst bij De Lutte en wat maakt Muhammed B. een terrorist? We beginnen met een zaak die een beetje is stilgehouden door politie en Justitie. Twee mannen uit Servië en Albanië aangehouden bij De Lutte. In een vrije dure Mercedes werden drie doorgeladen vuurwapens met geluidsdemper gevonden. „De Albanese man had een kaartje in z'n zak van een Rotterdamse kapperszaak", vertelt Erwin. „Justitie is ervan overtuigd dat hij op weg was naar Rotterdam om daar mensen om te brengen.” Terrorist? Is Muhammed B. uit Rijssen een terrorist? Volgens het Openbaar Ministerie wel. Maarten zat dinsdag bij de zaak tegen de man afkomstig uit Syrië. De zaak kwam aan het rollen toen mensen B. herkenden op foto's op Facebook. „Hij zou tussen 2012 en 2020 bij de terroristische groep Ahrar al-Sham hebben gehoord", vertelt Maarten, die het bewijs dat het OM tot nu heeft besproken erg mager. „Maar misschien zit er nog meer in het dossier.” En waar het OM in de zaak tegen Muhammed B. de kaarten nog tegen de borst houdt, doen ze dat volgens Erwin in de zaak rond de liquidatie van Musa Ata in Enschede allerminst. De verklaring van verdachte Gaytano G. werd met een reconstructie keihard onderuit gehaald. „Zijn verklaring lijkt absoluut niet te kunnen kloppen", vertelt Erwin. Cemil O. En dan is er nog Cemil O., in wiens garagebox twee Kalasjnikovs werden gevonden. „Hij heeft heel wat uit te leggen, want hoe kwamen die Kalasjnikovs in de garagebox terecht?” vraagt Erwin zich af. Cemil O. ontkent in alle toonaarden. „Maar de wapens liggen in zijn garagebox dus hij is verantwoordelijk.” De Hengeloër blijft daarom ook langer vastzitten. Dat O. nu langer blijft vastzitten, heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor zijn vriendin en hun kinderen. Omdat zij uit haar huurhuis moest nadat wapenonderdelen waren gevonden, huurde O. een woning voor haar van 1700 euro per maand. Die kan hij niet meer betalen als hij langer vastzit. Dat betekent dat zijn vriendin en de kinderen op straat komen te staan. En dan komt jeugdzorg om de hoek kijken. „Daar liet de dame in kwestie in niet misverstane woorden weten het niet eens te zijn met de rechtbank", vertelt Erwin. „In woorden die we hier niet gaan herhalen", vult Frank aan. -- Vragen, tips of opmerkingen? Heb jij vragen, tips of opmerkingen? Mail ze dan naar podcast@tubantia.nl. We gaan vertrouwelijk met jouw informatie om.
05-04-2023 | 25 min
Hoe dom kun je zijn om liquidaties te bestellen of drugshandel te bespreken via de telefoon?

Hoe dom kun je zijn om liquidaties te bestellen of drugshandel te bespreken via de telefoon?

Seizoen 2 - Aflevering 7
Een grote politie-inval bij MRT in Enschede vorige week was onderdeel van een landelijk onderzoek. Een groot onderzoek waar door de politie maanden aan is gewerkt. De politie kraakte cryptocommunicatiedienst Exclu en kon maanden meelezen in de communicatie van criminelen. Het is volgens Erwin Waanders, misdaadjournalist bij Tubantia, naïef om te denken dat die communicatie altijd versleuteld is. „Vroeger gingen criminelen aan de wandel om ervoor te zorgen dat ze niet werden afgeluisterd", vertelt Erwin. „Hoe dom kun je zijn om liquidaties te bestellen en over drugshandel te spreken via zulke apps, terwijl je weet dat politie in binnen- en buitenland in staat zijn die berichtendiensten te kraken?” Naast de grote inval, bleek het kraken van Exclu ook een rol te spelen in een andere zaak in Twente. Het gaat om een woningoverval in Enschede aan de Seizoensweg in december van 2021. Eén van de verdachten, Van R., communiceerde daarover via Exclu. Dat werd vlak voor het begin van een voorbereidende zitting van een andere verdachte in de zaak, Jeffrey van der V., duidelijk. En dan was er ook nog de uitspraak in de zaak tegen Humphrey W.. Hij bracht in januari van vorig jaar zijn buurman Jarell Reinders in Almelo om het leven. De rechtbank legde hem tbs met dwangverpleging op, terwijl in de eis van het Openbaar Ministerie ook een celstraf stond. Die kwam er dus niet. Daarmee toont de zaak gelijkenissen met die van kruisboogschutter Kenzo K., die in plaats van de celstraf ook tbs met dwangverpleging kreeg.
09-02-2023 | 20 min
Verdachte van schietincident in Enschede was getuige in zaak viervoudige moord

Verdachte van schietincident in Enschede was getuige in zaak viervoudige moord

Seizoen 2 - Aflevering 6
Het viel qua moord en doodslag relatief mee in Twente vorig jaar. Die conclusie in de vorige aflevering van de Tubantia Crime Podcast was nog niet getrokken, of in Enschede volgende een schietincident waarbij een 41-jarige man om het leven kwam. „Soms word je ingehaald door de realiteit", vertelt misdaadverslaggever Erwin Waanders in de nieuwste Tubantia Crime Podcast. De verdachte in deze zaak, Stephan D., zit nog in voorarrest. Zijn naam kwam ook al zijdelings voorbij in viervoudige moordzaak in Enschede van november 2018. „Hij is gehoord als getuige", vertelt Erwin. „In de gevangenis in Almelo heeft hij één van de daders leren kennen en hij was de huisbaas van een slachtoffer van die viervoudige moord.” Lekkende agenten Maarten Schoon vertelt over een zaak tegen twee lekkende agenten. Zij zouden volgens het Openbaar Ministerie informatie uit politiesystemen hebben gehaald en die info hebben gedeeld met een criminele organisatie. „Het bewijs van het OM is allemaal wel circumstantial", zegt Maarten. Een smoking gun ontbreekt. Het OM eist een jaar celstraf tegen de twee Almeloërs.  Tot slot praten de heren ook over cybercrime en dan vooral Whatsapp- en bankpasfraude. „De politie ziet dat de verdachten in deze zaken steeds jonger worden”, vertelt Maarten. Erwin ziet die verandering ook. „De tijd dat je op het schoolplein werd benaderd om ‘iets’ te doen is niet meer. Cybercrime is voor jongeren soms te aantrekkelijk.”
18-01-2023 | 23 min
Sleutelgetuige in Twents liquidatieproces wist dat hij op een lijstje stond, hij zat in het nauw

Sleutelgetuige in Twents liquidatieproces wist dat hij op een lijstje stond, hij zat in het nauw

Seizoen 2 - Aflevering 4
Het zijn drukke weken in de rechtbank in Overijssel. Het Twentse liquidatieproces en de zaak rond kruisboogschutter Kenzo K. zijn twee grote zaken waar misdaadverslaggevers Erwin Waanders en Maarten Schoon zich over buigen. En dan is er ook nog een update over De Zaak Beckum. Naar aanleiding van de podcastserie De Zaak Beckum kwam er een serieuze tip binnen bij Tubantia. „We hebben de inschatting gemaakt dat we die tip bij het coldcaseteam neer moesten leggen", vertelt Erwin in een nieuwe aflevering van de Tubantia Crime Podcast. Maar heeft het de politie geholpen in het onderzoek naar de geweldige mishandeling van het echtpaar Meijerink in 1997?  Het meest aansprekend is deze weken het Twente liquidatieproces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Erwin legt uit hoe het er precies voor staat in dit proces en hoe het Openbaar Ministerie kijkt naar de verdachten Simo D. en Marcus T.. Ze hebben beiden 26 jaar en 7 maanden celstraf tegen zich horen eisen. „De twee hoofdverdachten krijgen nog het laatste woord. Ik verwacht dat ze daar wel gebruik van gaan maken", vertelt Erwin. En dan is er vrijdag ook nog de zaak rondom het klaphamerdrama in Haaksbergen, waarbij vorig jaar op oudejaarsdag de 12-jarige Bram om het leven kwam. „Deze zaak kent alleen maar verliezen", vertelt Erwin. „Maar het is goed dat er nu openbaar onderzoek wordt gedaan naar klaphamers. Dat is het enige positieve aan de zaak.” Luister hier de aflevering van de Willem Podcast met Erwin en Maarten.
24-11-2022 | 26 min
Verstandelijk beperkte en naïeve Michael B. kán niet het brein zijn achter Enschedees drugslab

Verstandelijk beperkte en naïeve Michael B. kán niet het brein zijn achter Enschedees drugslab

Seizoen 2 - Aflevering 3
Het Openbaar Ministerie zag hem als de grote man achter een Enschedees drugslab, de rechtbank besloot anders. Michael B. is niet het brein achter het drugslab. In de nieuwe Tubantia Crime Podcast bespreken misdaadverslaggevers Maarten Schoon en Erwin Waanders samen met host Frank Bussink onder andere deze bijzondere zaak.  Naast de zaak over het drugslab in Enschede, komt ook de zaak tegen Thijs ter H. uit Enschede aan bod. Hij doodde zijn moeder begin dit jaar, terwijl hij in een psychose zat. „Echt een trieste zaak", vertelt Erwin. „Hij wist absoluut niet dat hij zijn moeder doodde, en hij weet ook niet waarom hij dat deed.” Wat de zaak ook zo bijzonder maakt is de slachtofferverklaring van de zus van Thijs. „Daar krijg je wel de rillingen van.” Proceshouding En dan hebben de heren het ook nog over de proceshouding van verdachten en hoe die kan verschillen. Sommige verdachten, zoals Michael B., zijn heel meewerkend, terwijl ook verdachten zijn die alles behalve meewerkend zijn. Gaytano G., verdacht van de moord op Musa Ata in Hengelo, maakte tijdens een zitting bijvoorbeeld een heel slechte indruk. „Hij zat er ongeïnteresseerd bij. Slechts verstaanbaar, onderuit gezakt", vertelt Erwin. Tot slot gaat de blik nog op de komende weken. Volgende week start het grote Twents liquidatieproces. Een proces dat in de zwaarbeveiligde rechtbank bij Schiphol wordt gehouden. Waarom het proces juist daar wordt gehouden, bespreken de heren in de podcast. Heb jij vragen, opmerkingen of tips voor de heren van de Tubantia Crime Podcast? Mail dan naar podcast@tubantia.nl. We gaan vertrouwelijk met je informatie om.
27-10-2022 | 22 min
Jihad Jafo viel terug in wereld drugstransporten en belangwekkende tip in de zaak ‘Beckum’

Jihad Jafo viel terug in wereld drugstransporten en belangwekkende tip in de zaak ‘Beckum’

Seizoen 2 - Aflevering 2
Een supermarkt die drie dagen dicht moet voor politieonderzoek, een militair die informatie lekte aan de zwaarste criminelen en de gruwelijke details uit de Schelfhorstparkmoord in Almelo. In de nieuwe Tubantia Crime Podcast bespreken host Frank Bussink en misdaadverslaggever Erwin Waanders actuele zaken in Twente. Donderdagochtend begon de politie met het doorzoeken van meerdere panden in het onderzoek naar de gewelddadige dood van Jihad Jafo (33). Hij werd in mei gevonden in het kanaal Almelo-De Haandrik bij Bruchterveld. Het onderzoek richtte zich donderdag op onder andere een woning in Den Ham en een supermarkt in Hoogeveen. Een supermarkt die daarvoor drie dagen dicht moet. Schelfhorstparkmoord Erwin wijdt ook uit over de Schelfhorstparkmoord in Almelo. Het Openbaar Ministerie heeft volgens Erwin een sterke zaak tegen verdachte Richard L.. „Richard L. heeft na de moord op Lucas allerlei verdachte handelingen gedaan", vertelt Erwin. „Hij heeft de telefoon van het slachtoffer weggegooid en hij heeft zijn daad aan vissende jongens min of meer aangekondigd.” Een andere zaak waar Erwin bij aanwezig was, was die tegen Pieter V.. Deze militair bekende in de rechtbank dat hij informatie doorspeelde aan criminelen. „Dat hij uiteindelijk in het verdachtenbankje terechtkwam, heeft alles te maken met het kraken van de versleutelde berichtendienst Encrochat”, zegt Erwin. „Hij was zwaar verslaafd aan cocaïne en kon op een bepaald moment zijn dealers niet meer betalen. Met informatie uit politiesystemen betaalde hij vervolgens zijn drugs.” Tip in zaak Beckum Tot slot gaat het nog even over De Zaak Beckum. Naar aanleiding van de podcastserie van Ramon Kunst kwam bij Tubantia een belangrijke tip binnen. „We hebben die tip aan de recherche doorgegeven", zegt Erwin. „De komende weken en maanden komt er ongetwijfeld meer naar buiten. Maar er is zelfs een naam genoemd..”
06-10-2022 | 19 min
'674 kilo cocaïne met gigantische straatwaarde kwam via ‘Curaçao-lijn’ naar Twente’

'674 kilo cocaïne met gigantische straatwaarde kwam via ‘Curaçao-lijn’ naar Twente’

Seizoen 2 - Aflevering 1
Na een zomerstop is de Tubantia Crime Podcast weer terug. Misdaadverslaggevers Maarten Schoon en Erwin Waanders bespreken met host Frank Bussink de laatste ontwikkelingen in de Twentse onderwereld. In deze aflevering vooral aandacht voor de ‘cokelijn’ van Curaçao naar Twente en de rechtszaak in de Schelfhorstparkmoord. Het Openbaar Ministerie was duidelijk tijdens de eerste proformazitting in de zaak tegen de verdachten van de ‘Curaçao-lijn’: het zou gaan om 674 kilo cocaïne met een straatwaarde van zo'n 57 miljoen euro. „Een kleine partij in vergelijking met wat er soms in de Rotterdamse haven worden gevonden", vertelt Erwin. Maarten vult aan dat het voor Twentse begrippen echt een enorme partij drugs is. Eerder deze week zat Erwin bij een zaak waar Donny S. terecht stond. Deze man wordt verdacht van het oplichten van verschillende bedrijven in de regio. „Hij plaatste bestellingen van honderden euro's bij een slager, maar betaalde nooit”, aldus Erwin. En zo benadeelde hij meerdere bedrijven. Ook stelde hij zijn bankrekeningnummer beschikbaar voor Whatsapp-fraude. De strafeis? Die is behoorlijk... Schelfhorstparkmoord Later deze week schuift Erwin weer aan de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Richard L, verdachte in de Schelfhorstparkmoord. Rene Lucas werd in het Schelfhorstpark vorig jaar met 29 messteken om het leven gebracht. „We krijgen vrijdag onder andere te horen waar Rene Lucas overal is gestoken", zegt Erwin. Iets wat veel indruk zal maken op de familie van Lucas. „Ik hoop dat het OM hen goed heeft voorbereid.
21-09-2022 | 18 min
Ouder echtpaar jarenlang uitgebuit door ‘The Puppet Master’ & rechters gewraakt in Twents liquidatieproces

Ouder echtpaar jarenlang uitgebuit door ‘The Puppet Master’ & rechters gewraakt in Twents liquidatieproces

Seizoen 1 - Aflevering 10
De advocaat van Marcus T. heeft de rechters in het Twents liquidatieproces gewraakt. De wrakingskamer doet daar over twee weken uitspraak over. Dat meldt misdaadverslaggever Erwin Waanders in de nieuwe Tubantia Crime Podcast. Collega Maarten Schoon kwam een zaak tegen die sterkt lijkt op de Netflix-serie ‘The Puppet Master’. En er is nieuws over de spraakmakende zaak ‘Beckum’. In het Twents liquidatieproces, dat uit veiligheidsoverwegingen in de beveiligde rechtbank op Schiphol plaatsvindt, staan Simo D. en Marcus T. terecht voor verschillende liquidaties - of pogingen daartoe - in Twente. Advocaat Sander Janssen heeft in dit proces nu de rechters gewraakt. Maar dat is volgens Erwin niet de enige update uit het proces. „Beide hoofdverdachten wijzen naar elkaar", vertelt Erwin. Het woord slangenkuil is zelfs gevallen. 'The Puppet Master' Maarten zag bij een proformazitting een zaak die veel gelijkenissen kent met de Netflix-serie ‘The Puppet Master’. Een serie waarin iemand zich voordoet als spion of iemand van de geheime dienst. „Op die manier heeft hij volgens het openbaar ministerie jarenlang een ouder echtpaar uitgebuit", vertelt Maarten. „Dit is echt een heel bijzonder verhaal.” De 67-jarige verdachte was, net als zijn advocaat, niet aanwezig bij de zitting.  Verder bespreken de heren updates in de zaak Daan Mellée en komt Bas V. ter sprake. Hij Hij wordt schuldig geacht aan het plaatsen van opruiende teksten in de groep ‘Boeren in Opstand’ (OVV) in de berichtendienst Telegram. De rechtbank tilt zwaar aan zijn woorden die hij eind juni plaatste. Hij riep onder andere dat het ‘complete oorlog met Den Haag moet worden’. De zaak Beckum Tot slot is er aandacht voor de spraakmakende zaak ‘Beckum'. Op 23 augustus is het 25 jaar geleden dat Alouis en Trudy Meijerink in hun woning werden aangevallen. Alouis overleed ruim vier weken later in het ziekenhuis. Deze inmiddels cold case is nog altijd niet opgelost. In een serie van vier verhalen en een speciale podcastserie besteed Tubantia binnenkort aandacht aan de zaak. „We gaan in op alle facetten van de zaak", zegt Erwin.  Ook is er rol weggelegd voor de lezers en luisteraars, voegt Maarten toe. „De politie is er van overtuigd dat er mensen zijn die meer weten", vertelt Maarten. Volgens Erwin zijn er personen die ten tijde van de mishandeling niet durfden te praten, maar dat nu mogelijk wel kunnen of willen.
01-08-2022 | 23 min