Volledig scherm
Klaas Dijkhoff © ROBIN UTRECHT

Aangifte tegen ‘milieuvervuiler’ Klaas Dijkhoff na ballonnenrel in Den Bosch

DEN BOSCH/BREDA - Het oplaten van 500 ballonnen op het VVD-congres van afgelopen zaterdag in Den Bosch moet worden bestraft. Daarom doet Tweede Kamerlid Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) aangifte bij de Haagse politie tegen VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff.

,,Omdat verspreiding van 500 stuks zwerfafval een economisch delict is’’, zegt Theunissen die vanochtend tien uur aangifte doet bij het Haagse politiebureau op de Jan Hendrikstraat. ,,Ik vind het een heel principiële zaak, dat zal het Openbaar Ministerie ook moeten vinden.’’

De afgelopen dagen hebben veel mensen zich opgewonden over de ludieke actie van Dijkhoff, mede naar aanleiding van forse kritieken van boswachter Frans Kapteijns in het Brabants Dagblad. Die zegt nu blij te zijn met de aangifte.

,,Temeer omdat de VVD een zeer slappe verdediging aanvoerde. De ballonnen zouden zogenaamd minder schadelijk zijn en Dijkhoff weigerde te reageren op de kritieken. Dat geeft wel te denken hoeveel hen dit interesseert”, klinkt het fel. 

De boswachter hoopt dat deze kwestie een landelijk verbod op het loslaten van ballonnen afdwingt. ,,Daarmee wil ik niet zeggen dat de kunstenaar die met ballonnen leuke dingen maakt moet stoppen. Dat hoeft voor mij niet, als ze de dingen maar niet loslaten en alles netjes opruimen.”

‘Drammers’

Dijkhoff noemt de aangifte ‘zonde van de tijd van de agent, de officier en het papier’. ,,Deze drammers willen dat je gaat leven zoals zij. Dan mag je veel dingen niet meer. Wij gaan Nederland schoon doorgeven aan onze kinderen zonder dat het hier een dooie boel wordt. Ja, we rijden uiteindelijk allemaal elektrisch, maar je mag nog steeds vuurwerk afsteken met oudjaar, BBQ’en in de zomer en biologisch afbreekbare ballonnen oplaten op je bruiloft. Of op een festival.’’

Quote

Zonde van de tijd van de agent, de officier en het papier

Klaas Dijkhoff, VVD

Bijzonder

Het is tamelijk uniek dat het ene Kamerlid aangifte doet tegen een ander. Eerder dit jaar wilde PVV-leider Geert Wilders Denk-Kamerlid Farid Azarkan voor de rechter hebben omdat die een nepposter van Wilders had gemaakt met een nepslogan: ‘Na 15 maart gaan wij Nederland zuiveren’. De campagne van Denk tegen de PVV is nooit uitgevoerd.