Koning Willem-Alexander ontvangt toenmalig D66-leider Alexander Pechtold op Paleis Noordeinde in 2017.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander ontvangt toenmalig D66-leider Alexander Pechtold op Paleis Noordeinde in 2017. © ANP / ANP

Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’

Voormalig leider D66Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is.

13 reacties

 • Ger Snelders

  2 maanden geleden
  Ik vind dat het sprookje maar is afgelopen moet zijn is niet meer van deze tijd. Alles veranderd en dat moet ook met het komingklijk huis gaan gebeuren.
 • andre Aarle

  2 maanden geleden
  Laat het niet waar zijn. Ons land gaat ten onder aan eigenwijsheid als we een president moeten kiezen. Altijd partij gebonden. En moet hij of zij hetzelfde doen als de huidige koning? Onze monarchie is een rustpunt. Politici komen en gaan. De Koning blijft. En daardoor is hij veel meer op de hoogte van wat er in ons land echt gebeurt dan menig politicus. Hij weet van alle grote zaken en kan goed advies geven en hij weet van alle kleine zaken.
 • AJM Eras

  2 maanden geleden
  De vraag is: mag je op basis van erfelijke opvolging iemand opzadelen met zo’n functie? Een kroonprins kiest er niet zelf voor, om koning te moeten worden. Het wordt opgelegd. En je kunt er wel voor ‘bedanken’, maar dan zadel je je jongere broer / zus op met het probleem, dat je niets meer kunt doen, zonder dat het in de krant of in de Privé komt. Een president kiest er tenminste ZELF voor om staatshoofd te worden….
 • Cisca Van der Goot

  2 maanden geleden
  Waarom is Nederland een land geworden van niets oplossen maar uitsluitend nieuwe onzin bedenken? Uiteraard wordt ook dit niet (voor de lange termijn GOED) uitgedacht en uitgewerkt en hup.. we verzinnen weer iets onzinnigs! Nederland is uitermate ontevreden mede door allerlei bedenksels die ondoordacht ingevoerd worden. WANT meneer Pechtold.. wat gaan we dan doen? Uw (oud) collega’s het land in regie geven? Even serieus…. Laten we in ieder geval nog net als of doen of Nederland nog iets voorsteld
 • Hans de Jong

  2 maanden geleden
  Tijd voor een stokpaardje van D66? Laten we hier over een raadgevend referendum organiseren. Ik vrees voor Pechtold dat de Oranjes meer steun genieten dan zijn warrige clubje.