Volledig scherm
PREMIUM
Renovatie Binnenhof © ANP

Architectenrel Binnenhof wordt steeds lelijker

RENOVATIE BINNENHOFDe verbouwing van het Binnenhof dreigt vertraging op te lopen doordat het Rijksvastgoedbedrijf te lang vasthield aan de verkeerde architect. De overheidsdienst schreef architect Pi de Bruijn in 2016 bewust af, terwijl die nu alsnóg in de arm wordt genomen om de verbouwing te leiden.

De architectenkeuze van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft de verhoudingen tussen alle betrokkenen bij het project verziekt. De Rotterdamse toparchitect Ellen van Loon lijkt definitief te stoppen na felle kritiek vanuit de Tweede Kamer op haar ontwerpplannen. Voormalig D66-leider Alexander Pechtold is aangesteld als crisismanager en moet ervoor zorgen dat de renovatie, die een half miljard euro kost, geen vertraging oploopt.

Uit vertrouwelijke stukken blijkt dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat alle overheidsgebouwen beheert, al in 2016 overwoog om Pi de Bruijn aan te stellen als uitvoerend architect van de renovatie. De Bruijn (76) ontwierp in 1992 het nieuwbouwgedeelte van de huidige Tweede Kamer.