Asielcrisis: ambitieuze plannen kabinet vragen ‘heel veel’ van gemeenten, geen garantie dat het lukt
update/met videoMiddenin de zomer vraagt het kabinet gemeenten om 7500 tijdelijke woningen te regelen voor asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Ook moeten er ruim 5600 nieuwe noodopvangplekken komen, 225 in elke veiligheidsregio in ons land.
Daarmee wil het kabinet de asielcrisis te lijf gaan, al is het allerminst zeker of de gemeenten de gevraagde plekken kunnen realiseren. Volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, burgemeester van Nijmegen, zijn de gemaakte afspraken ‘fragiel’.
,,We weten dondersgoed dat we heel veel vragen van gemeenten”, geeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) toe. ,,Gemeenten zeggen: we gaan ons best doen, maar hou ons niet vast aan de resultaten.”
Vakantiepark
Het aanmeldcentrum in Ter Apel en asielzoekerscentra (azc) zitten al tijdenlang overvol. In de azc’s wonen nu bijna 15.000 mensen die al in Nederland mogen blijven, maar door de krapte op de woningmarkt niet kunnen doorstromen naar een huis. Nu moeten zij een tijdelijke stek krijgen, op een cruiseschip, in een hotel, op een vakantiepark of in leegstaande kantoorgebouwen die van het Rijk zijn of van particulieren.
Om de gemeenten te helpen die plekken te realiseren, heeft het kabinet extra geld - 40 miljoen euro - toegezegd én extra mensen. Zo’n 750 ambtenaren die normaal bijvoorbeeld op een ministerie werken, gaan daarom tijdelijk in een gemeente aan de slag.
Gemeenten lopen ook door de opvang van Oekraïense vluchtelingen al ‘op hun tandvlees’, zegt Van der Burg. ,,Het wordt buitengewoon moeilijk om dit in de zomerperiode te realiseren. Maar dat laat onverlet dat we niet kunnen zeggen: dan laten we mensen maar buiten slapen.”
Vrijwillig
Of het kabinet de toegezegde dertig rijksambtenaren per regio kan leveren, is nog wel de vraag. Ambtenaren kunnen zich vanaf maandag vrijwillig aanmelden. Als te weinig ambtenaren zich melden, gaat het kabinet ‘verder kijken’. Burgemeesters eisen dat het kabinet alle toezeggingen wel nakomt, anders staken zij hun inspanningen.
Luister ook onze politieke podcast:
Om het tekort voor asielzoekers met een verblijfsvergunning op te lossen, ziet het kabinet het sneller bouwen van tijdelijke prefab-huizen als oplossing. Nog dit jaar zouden 7500 van deze flexwoningen, die maximaal vijftien jaar blijven staan, af moeten zijn. Daarbij wordt dwang bij eventuele onwillige gemeenten niet uitgesloten.
,,In de wet zitten mogelijkheden voor doorzettingsmacht”, stelt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA). ,,Het zou goed kunnen dat die worden ingezet, als gemeenten niet zouden willen.” Hij benadrukt dat de woningen niet exclusief bedoeld zijn voor statushouders, maar ook voor andere mensen die met spoed een huis zoeken.
Flexwoningen
Volgens De Jonge kunnen zulke flexhuizen als alles meezit op z’n snelst binnen elke maanden staan. Dat er binnen zes maanden 7500 moeten verrijzen, is ambitieus, erkent de bewindsman. ,,De taaiheid der dingen is wel groot. Voor de procedures zijn mensen nodig en die zijn er niet altijd. En we vragen dit terwijl het net de zomervakantie wordt. Ik kan niet beloven dat het binnen een paar maanden staat.”
De Jonge verwacht in 2500 van zulke flexwoningen 7500 statushouders te kunnen huisvesten. Hij gaat daarbij uit van een gezinsgrootte van drie personen. Maar het gemiddelde vluchtelingengezin is vaak groter, stelt VluchtelingenWerk. ,,Of het één op één past weet ik nu niet”, zegt De Jonge. ,,Maar er is een tekort aan sociale huurwoningen, flex is de snelste oplossing. Het is het beste wat we nu kunnen doen.”
Het kabinet bestempelde de vastgelopen asielopvang vorige week als nationale crisis. Maandag wilde het, na overleg met gemeenten, met een plan van aanpak komen. Maar de gemeenten waren ontevreden over het kabinetsvoorstel en vroegen om meer hulp en een langetermijnperspectief. Uiteindelijk kwam er na een tweede overleg gisteren alsnog een akkoord.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Herhaalprik voor iedereen van 12 jaar en ouder, huisartsen kritisch op timing kabinet
Iedereen van 12 jaar en ouder wordt vanaf half september uitgenodigd voor een nieuwe coronavaccinatie. Dat is nodig om de bescherming tegen ernstige ziekte op peil te houden en massale uitval tegen te gaan. In het ideale geval is de aangepaste prik voor de omikronvariant dan beschikbaar. -
PREMIUM
Kabinet en burgemeesters botsen over asielcrisis: ‘Het was echt niet gezellig’
Vorige week vrijdag merkte premier Rutte nog ‘de spirit’ bij gemeenten om snel de asielcrisis op te lossen. Maar maandag was die geestdrift verdwenen. Wat ging er mis? -
update/ met video
Rutte over nationale asielcrisis: ‘Dit is om je te schamen, straks liggen mensen in het grasveld’
Het kabinet heeft de haperende asielopvang uitgeroepen tot nationale crisis. Dit betekent volgens minister-president Mark Rutte dat de regering vanaf nu bijna dagelijks overlegt met gemeenten en provincies over een oplossing. ,,Je kunt zo heel snel schakelen”, aldus de premier. -
SGP/ChristenUnie Europees niet meer op één lijst
SGP en ChristenUnie gaan in 2024 voor het eerst in 38 jaar met gescheiden lijsten de Europese verkiezingen in. Het initiatief voor de scheiding ligt bij de ChristenUnie, de SGP spreekt van ‘een pijnlijke breuk’. -
met Video
Rutte: Zolang ik de energie en druipende mondhoeken heb, ga ik door
Premier Mark Rutte denkt nog niet aan zijn vertrek. ,,Zolang ik energie heb, ga ik door.” Deze zomer is Rutte langer minister-president dan zijn voorgangers. Op 2 augustus neemt hij het record over van Ruud Lubbers, Rutte is dan 4310 dagen premier.
-
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.”