Blokhuis: Maak depressie bespreekbaar

videoHet taboe rond depressies moet doorbroken worden, want erover praten draagt bij aan herstel. Dat zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), die in Den Haag het startsein heeft gegeven voor een landelijke campagne om depressie bespreekbaar te maken. 

Quote

Vooral jongeren en jonge vrouwen hebben het gevoel er niet over te kunnen praten. Dat is ontzettend verdrietig

Paul Blokhuis
Volledig scherm
Samen met leerlingen van het Segbroekcollege hijst Blokhuis de vlag op het schoolplein. © Ministerie VWS

Volgens het ministerie hebben meer dan 800.000 mensen te kampen met een depressie. Uit een peiling blijkt dat zij graag met anderen over hun situatie willen praten, maar dat ze het zelf lastig vinden het gesprek te beginnen. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen.

Dat taboe moet doorbroken worden, stelt Blokhuis. ,,Een depressie kan ons allemaal overkomen. Bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare, of denk aan een burn-out. Met hulp van familie of vrienden kun je daar misschien wel weer uitkomen. Maar vooral jongeren en jonge vrouwen hebben het gevoel er niet over te kunnen praten. Dat is ontzettend verdrietig."

Volgens de bewindsman is erover praten niet alleen prettig, maar levert het ook een bijdrage aan het herstel. ,,Door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem. Dat kan beginnen met een simpel ‘hey’. Door het bespreekbaar te maken, hebben mensen die depressief zijn niet langer het gevoel er alleen voor te staan. Dat is heel waardevol, want iedereen moet kunnen meedoen.” 

Peiling

Het ministerie heeft voorafgaand aan de campagne een peiling laten uitvoeren onder 1.513 mensen, waarvan 152 jongeren van 13 tot en met 18 jaar en 277 jonge vrouwen van 18 tot en met 35 jaar met (signalen van) depressie. Ook namen er 1.084 respondenten vanaf 16 jaar deel die iemand kennen met (signalen van) depressie.

Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van de jongeren en de jonge vrouwen het prettig vindt als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun situatie. Het liefst in een fysiek één-op-ééngesprek (79 procent). Bijna de helft (45,6 procent) wacht liever af tot iemand er zelf over begint. Dat gebeurt slechts in een beperkt aantal gevallen.

Opmerkelijk is dat maar liefst 98,6 procent aangeeft één of meerdere signalen van depressie te herkennen, maar er vervolgens niet over durft te beginnen. Maar een kwart van de omstanders (24,4 procent) zegt vermoedens van depressie altijd aan te kaarten bij de betreffende persoon. De rest gaat het onderwerp uit de weg om de ander niet te kwetsen. Ook twijfelen veel omstanders of ze kunnen helpen en willen ze geen bemoeial zijn.

Vlag

Quote

Door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesover­heer­send probleem

Paul Blokhuis

Blokhuis bezocht vanmorgen het Segbroek College in Den Haag voor de lancering van de campagne, genaamd 'Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar'. Hij hees samen met vijftig leerlingen de zogenoemde Hey-vlag, waarmee ze het probleem symbolisch op de agenda willen zetten.

De komende tijd worden er verschillende activiteiten georganiseerd om depressie bespreekbaar te maken. Zo worden er bijvoorbeeld gastcollege's gegeven op scholen en wordt er een obstacle run georganiseerd waarbij alle hindernissen symbool voor een symptoom dat je kunt ervaren als je een depressie hebt. Ook een nieuwe tv-commercial moet de aandacht helpen vergroten. 

Volledig scherm
Paul Blokhuis. © ANP