Volledig scherm
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © ANP

Blokhuis wil verder dan Preventieakkoord: ‘Pakje sigaretten zou 20 euro moeten kosten’

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid noemt het ‘onuitstaanbaar’ dat er in Nederland jaarlijks 35.000 mensen overlijden als gevolg van roken, overgewicht en alcoholgebruik. De ChristenUnie-politicus zou persoonlijk dan ook willen dat de prijs van een pakje peuken omhooggaat naar 20 euro.

Dat is een hoger bedrag dan wat in het Preventieakkoord staat dat hij volgende maand in de Tweede Kamer moet verdedigen, schrijft dagblad Trouw. Het plan omvat een reeks maatregelen die ervoor moet zorgen dat Nederlanders gezonder gaan leven. ,,Dat kan natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Dat moet met buurlanden. Ik ben gedreven om in Europa het gesprek te voeren over hogere prijzen. Met de Franse minister Agnès Buzyn, een goeie bondgenoot, probeer ik België en Duitsland te overtuigen’’, aldus Blokhuis.

In overleg met supermarkten zei Blokhuis over de verkoop van rookwaren: ,,Als je lef hebt, gooi je sigaretten helemaal uit je assortiment. Ik weet dat ik je niet kan verplichten. Maar stop toch met die rotzooi.” Blokhuis daagt de verkopers uit door te stellen dat je niet moeten bijdragen aan het overlijden van mensen. ,,Als jullie écht gezond bezig willen zijn, dan stop je met die gifstengels’’, zegt hij uitdagend. Blokhuis ligt duidelijk niet wakker als ‘nieuwe zedenmeester’ te worden neergezet.

,,De gekste verhalen gaan opeens rond. Niet alleen over roken, maar ook dat ik een kratje bier twee keer zo duur wil maken, dat gehaktballen op rantsoen gaan. Karikaturen, ik weet niet wie ze verzint. Het staat nergens in de plannen. Anderen klaagden weer dat de plannen juist slappe hap zijn.’’ Blokhuis ziet niet in waarom het bestrijden van leefstijlziekten als betutteling wordt gezien. ,,Het is onuitstaanbaar dat er in Nederland jaarlijks 35.000 mensen overlijden als gevolg van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Zullen we dat eens oppakken en gezonde keuzes makkelijker maken?’’ 

Rokersbelangen

Ton Wurtz, woordvoerder van de Stichting Rokersbelangen, meent dat het ‘democratisch gehalte’ in de benadering van Blokhuis ‘ver te zoeken’ is. ,,Hij zet de roker buitenspel en schijnt geen oog te hebben voor mensen die gewoon willen genieten.’’ Blokhuis zou met zijn uitspraken ‘voor de muziek uitlopen’. De staatssecretaris krijgt, zo klinkt het, niet alleen applaus voor zijn standpunt. Rokersbelangen stelt dat de ‘rooktafels’ van Blokhuis door veel anti-tabaksgroeperingen werden bezet. De stichting stuurde Blokhuis daarom vorige week een brief, met daarin een aantal haken en ogen. 

De stichting stelt dat niet alleen rokers, maar ook de schatkist via het mislopen van accijnzen, door het akkoord worden getroffen. De handel in tabaksproducten zou de illegaliteit in worden getrokken. Daarmee zou de roker, die niet weet wat hij koopt maar zich vooral op de prijs focust, juist meer risico lopen. ,,Met kennis en onderzoek zijn veel onderwerpen toegankelijker geworden, maar een terechte vraag is, waarom u de doelgroep niet in deze discussie betrekt en de democratische beginselen niet volgt?’’, schrijft Rokersbelangen in de brief. Antwoord op die vraag heeft de stichting nog niet.

Wist je dat je dagelijks een paar sigaretten aan schadelijke stoffen binnenkrijgt, ook als je niet rookt? Wat we hier aan kunnen doen en wat hier al aan gedaan wordt; dat weet Onno van Schayck (Universiteit Maastricht). Bekijk hier de video: