Volledig scherm
Ankie Broekers-Knol © ANP

Broekers-Knol beëdigd tot staatssecretaris

Ankie Broekers-Knol (VVD) wordt vanmiddag door de koning beëdigd tot staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Zij volgt partijgenoot Mark Harbers op die vorige maand opstapte. Hij keert deze dag weer terug in de Tweede Kamer.

De 72-jarige Broekers-Knol was tot vorige week voorzitter van de Eerste Kamer. Ze wordt de oudste staatssecretaris die ooit is benoemd. De juriste werkte lang op de universiteit en was achttien jaar lid van de Eerste Kamer voor de VVD.

Harbers, die van 2009 tot 2017 in de Kamer zat als financieel specialist, keert weer terug in de Tweede Kamer. In de VVD-fractie kwam een zetel vrij omdat Kamerlid Malik Azmani naar het Europees Parlement gaat.

Asielzoekers

De rel rond Harbers draaide om vrijgegeven cijfers over incidenten met asielzoekers. Daarbij waren de zware delicten - zoals (pogingen) moord en doodslag, mishandelingen en zedendelicten - ondergebracht onder het kopje ‘overig’. Het gaat in ieder geval om 79 zedenmisdrijven, 51 zware mishandelingen en 31 verdenkingen van (poging) moord en doodslag.

Hoewel Harbers direct benadrukte dat er niet opzettelijk fouten waren gemaakt, erkende hij wel dat de Kamer niet goed is geïnformeerd. ,,Ik voel me daarvoor verantwoordelijk. Aangezien dit alles het vertrouwen raakt tussen de Kamer en mij, zal ik mijn ontslag aanbieden aan zijne majesteit de koning”, stelde hij tijdens zijn aftreden.