Volledig scherm
Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. © theo kock

CDA: Beoordeel streekziekenhuizen op belang voor regio

Het CDA wil dat bij de beoordeling van streekziekenhuizen niet alleen de financiën meetellen, maar ook het belang van zo'n hospitaal voor de leefbaarheid in de regio.

De partij wil dat zorgminister Bruno Bruins bij de toetsing van nieuwe kwaliteitsstandaarden naast een budgetimpactanalyse ook een analyse maakt van de maatschappelijke kosten en baten. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat de spoedeisende hulp in de regio’s worden gesloten.

Ingrijpen

Kamerlid Joba van den Berg (CDA):  ,,De minister kan wel ingrijpen als de kosten uit de hand lopen, maar niet als de leefbaarheid in de regio in het geding is of de diversiteit in vertegenwoordiging niet in orde is. Dat vinden wij onacceptabel." 

Goede zorg in de regio is volgens Van den Berg net zo belangrijk als in de stad. Volgens het CDA wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat een maatschappelijke kosten/ baten analyse mee wordt genomen

Vandaag praat De Tweede Kamer met minister Bruins over de streekziekenhuizen.

Volledig scherm
Kamerlid Joba van den Berg (CDA). © Lex van Lieshout/ANP
  1. Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen
    PREMIUM
    Video

    Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen

    Dit is de zevende aflevering van de interviewserie Vissen met Jan, waarin politiek verslaggever Jan Hoedeman elke week met een politicus praat over leven en politiek. Deze week: minister Arie Slob van Onderwijs. Hij wilde met zijn vrouw en de vouwwagen op pad, maar een bedreigende bacteriële infectie hield dat tegen. Slob over zijn terugkeer in Den Haag. ,,Tijdens de kabinetsformatie begon het bij mij te kriebelen.’’