ChristenUnie-congres roept fractie op: Stem niet in met uitbreiding QR-code of extra regels ongevaccineerden
Het congres van de ChristenUnie keert zich tegen een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs of andere regels voor ongevaccineerden en roept de Tweede Kamerfractie op hier niet mee in te stemmen. Zonder steun van de ChristenUnie is er in de coalitie geen meerderheid voor een uitbreiding van de QR-codes in winkels en op het werk. De fractie zegt het ‘heldere signaal’ mee te nemen ‘bij de afwegingen’.
De congresuitspraak brengt de partij in een lastig parket, omdat het kabinet - waar de ChristenUnie deel van uitmaakt - 2G wil invoeren, waardoor ongevaccineerden kunnen worden geweerd bij festivals en evenementen, en de QR-codes ook mogelijk wil maken op het werk of bij detailhandel. Ook onderhandelt de ChristenUnie momenteel met VVD, D66 en CDA over een nieuw kabinet. Een motie die kabinetsdeelname vanwege een uitbreiding van de QR-codes ‘onwenselijk’ noemde, haalde het nipt niet.
Partijleider Gert-Jan Segers leek in zijn speech de oproep van het congres niet bij voorbaat te omarmen. ,,We kunnen nu niet alleen maar nee zeggen tegen maatregelen, dat is te makkelijk, veel te makkelijk. We moeten ons verantwoordelijk opstellen, op zo’n manier dat de samenleving heel blijft en niet in de fik vliegt.”
‘Duidelijk signaal’
Volgens Segers moeten er ‘politieke keuzes’ worden gemaakt ‘die verbinden in plaats van verdelen'. Zijn partij kijkt daarvoor naar een systeem waarbij iedereen in bepaalde gevallen getest moet worden. ,,1G zou de weg moeten zijn, dat doet een beroep op ons allemaal.”
ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker, die deze week in een coronadebat het voorstel voor 1G deed, laat in een reactie weten dat het congres de inzet van de fractie heeft onderstreept. ,,We nemen het heldere signaal dat het congres vandaag afgeeft mee bij de afwegingen die we de komende tijd gaan maken. Daarin is het steeds de zoektocht hoe we sámen zorgen dat de zorg het volhoudt en sámen onze kwetsbaren beschermen.”
Beide moties werden door het partijbestuur ontraden. Doorgaans volgen de partijleden het advies van het bestuur. Nu stemde 52 procent van de partijleden vóór de motie die opriep niet in te stemmen met een uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. ,,Dit is een duidelijk signaal naar de fractie", zo reageerde partijvoorzitter Ankie van Tatenhove na de stemmingsuitslag. Ze benadrukte dat het ‘mandaat’ bij de fractie ligt. ,,Adviezen worden gewogen.”
Tweedeling
De motie die ook kabinetsdeelname op de helling zet als het kabinet de uitbreiding van de QR-codes doorzet, kreeg steun van 43 procent van de meestemmende partijleden. Van Tatenhove stelde dat de ‘boodschap is gehoord'. ,,We omarmen de waarden die worden genoemd: dat vaccinatie een vrijwillige keuze is en dat we absoluut niet willen dat er tweedeling in de samenleving komt.”
Maar de partijvoorzitter wilde, net als ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker eerder deze week, 2G niet uitsluiten. ,,We moeten altijd zoeken naar wat er op dat moment nodig is bij de bestrijding van het virus. We vertrouwen de fractie in de onderhandelingen over kabinetsdeelname.”
Voor een aantal ChristenUnie-politici is het ‘onbegrijpelijk’ dat de ChristenUnie 2G niet volledig uitsluit. ,,Dit is te vrijblijvend", zei Matthias Kuiterman. Oud-raadslid Arie de Niet uit Deventer vindt dat ‘de vrijheid van de meerderheid ten koste gaat van de grondrechten van de minderheid’. ,,Als we de vaccinatiegraad willen verhogen, moeten we mensen niet uitsluiten maar opzoeken.”
Met 2G doet de ChristenUnie niet mee
Dat er zware maatregelen genomen moeten worden, is volgens de Haarlemse fractievoorzitter Frank Visser ‘wel te begrijpen'. ,,Met 2G voeden we de pandemie van angst en wantrouwen. Dat is drang de neigt naar dwang.” Volgens hem moet de ChristenUnie juist een signaal afgeven: ,,Met 2G doet de ChristenUnie niet mee.” Ook raadslid Karen Suijkerbuijk uit Roosendaal vindt dat de ChristenUnie voor coalitiedeelname een ‘te hoge prijs’ moet betalen. ,,De ChristenUnie hoort nu niet aan de formatietafel te zitten.”
Gemeenteraadsverkiezingen
Gemeenteraadslid Tjalling Vonk uit Rotterdam vreest ook dat de ChristenUnie in de gemeenteraadsverkiezingen kan worden afgestraft. ,,Doe het ons niet aan dat we straks campagne moeten voeren als partij die kloof groter maakt.”
ChristenUnie-Kamerlid Bikker kreeg complimenten omdat zij een alternatief voorstel deed om iedereen te testen die naar een evenement of restaurant wil. Voor dat 1G-systeem kwam ook in de Kamer bijval van GroenLinks. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beloofde het OMT te vragen om 1G te onderzoeken. Wel vraagt hij zich af of het effectief, uitvoerbaar en proportioneel is. De testcapaciteit in Nederland staat nu al onder druk.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ChristenUnie komt met alternatief voor ‘2G-beleid’: ‘Massaal testen van iedereen’
De ChristenUnie wil dat op de langere termijn iedereen, gevaccineerd of niet, zich steeds laat testen voor toegang. De partij doet dat als tegenvoorstel voor de plannen van het demissionaire kabinet. Daarin mogen mensen alleen naar bepaalde evenementen als zijn gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of eerder besmet zijn geweest. -
Rutte en z’n ploeg gaan naar Davos, complotsfeer of niet
Het kabinet reist deze week ‘gewoon’ weer af naar Davos, waar het World Economic Forum samenkomt. En negeert daarmee de angst van complotdenkers die er een wereldwijde schaduw-regering in zien. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
CORONADEBAT
Kabinet wil best naar 1G-beleid kijken: alleen toegang na negatieve test
Het kabinet kan nog niet steunen op een politieke meerderheid voor verregaande coronarestricties, zoals het weren van ongevaccineerden uit de horeca (het 2G-beleid). In de Tweede Kamer is breed verzet.
-
Brussel tikt Nederland op de vingers om mestregels, minister door het stof om ‘foute inschatting’
Nieuwe strengere mestregels worden toch eerder ingevoerd dan Landbouwminister Piet Adema van plan was. De ChristenUnie-bewindsman erkent een ‘foute inschatting’ te hebben gemaakt. -
-
-
Toch geen steun PVV: meerderheid afschaffen ‘zonnesubsidie’ onzeker
Het is nog maar zeer de vraag of het kabinetsplan om een steunregeling voor zonnepanelen af te schaffen op genoeg steun in de Eerste Kamer kan rekenen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.