CPB: Ondanks energieplafond hebben mensen 4 procent minder te besteden
Het prijsplafond voor energie dat het kabinet instelt, kan niet voorkomen dat de koopkracht voor een doorsnee huishouden dit en volgend jaar daalt. Dat blijkt uit een raming van het Centraal Planbureau. Eerder werd nog uitgegaan van koopkrachtherstel in het komende jaar.
Dit en volgend jaar daalt de koopkracht naar verwachting in totaal met ongeveer 4 procent, als gevolg van de hoge inflatie en de daarbij achterblijvende loonstijging. Het CPB heeft het effect van kabinetsbeleid in scenario’s doorberekend.
Daaruit blijkt dat het prijsplafond de koopkrachteffecten van hogere energieprijzen voor huishoudens wel dempt, maar de koopkracht niet ombuigt naar een plusje. Let wel: dat komt deels door de manier waarop wordt gerekend. Er is een andere manier gekozen om de inflatie te berekenen. Andere reden is dat veel koopkrachtmaatregelen ‘pas’ in januari van kracht worden.
Het CPB waarschuwt tegelijk voor de schulden die het kabinet maakt door het nemen van de maatregelen. Het overheidstekort dreigt naar 3 procent van het bbp te groeien in 2023. CPB-directeur Pieter Hasekamp zegt dat het kabinet daarom moet nadenken over de langere termijn. ,,Het kabinet heeft met de steunmaatregelen tijd gekocht, maar moet nu snel nadenken over een exit-strategie vanaf 2023. We zullen rekening moeten houden met structureel hogere energieprijzen. Een structureel probleem vraagt om structurele oplossingen, het huidige prijsplafond is dat niet.”
Wat betekent koopkracht, inflatie en modaal inkomen ook alweer? Lees het in onze economie-woordenlijst.
Volgens berekeningen van het CPB lopen ongeveer 430.000 huishoudens het risico om de vaste en noodzakelijke lasten (zoals voedsel, woonlasten en energiekosten) niet meer te kunnen betalen. In het ‘strenge winterscenario’ kan dit oplopen tot 500.000 huishoudens. Voorafgaand aan Prinsjesdag -en alle koopkrachtmaatregelen- werd nog gevreesd dat 1 miljoen huishoudens in de problemen zouden komen.
Het CPB, een belangrijk adviseur van het kabinet, zegt te verwachten dat ‘de energieprijzen ook na 2023 hoog blijven’. Als het kabinet dit zou blijven vergoeden voor de burger zou dat een ‘verslechtering van de overheidsfinanciën’ betekenen waarvan ‘de rekening doorschuift naar de toekomst’.
Ongerichte maatregel
Het CPB schrijft dat ‘generieke koopkrachtmaatregelen’, zoals het energieprijsplafond, ‘ongericht’ zijn. Te weten: niet alle huishoudens hebben de compensatie financieel nodig. Het neemt volgens het CPB bovendien ‘de prikkel weg tot de noodzakelijke energiebesparing en verduurzaming’. ,,Ook kan het huidige beleid de energieprijzen en de inflatie verder opstuwen en verstoort het plafond de werking van de energiemarkt.”
Volgens het CPB moet koopkrachtherstel ‘uiteindelijk primair komen’ uit een ‘aanpassing van de lonen’. ,,Overheidsbeleid kan het beste gericht worden op verduurzaming en energiebesparing en gerichte compensatie van de meest kwetsbare huishoudens.”
Prijsplafond
Om de energierekening van burgers te dempen, stelt het kabinet vanaf 1 januari voor heel 2023 een prijsplafond in. Wie meer gas en elektriciteit verbruikt dan het ingestelde plafond, betaalt het hogere markttarief. Daaronder geldt een tarief waarbij de overheid bijspringt. Een energierekening bij gemiddeld gebruik wordt maximaal 241 euro.
Om al dit najaar iets te doen aan de hoge energierekening verlagen energiemaatschappijen vanaf 1 november de energierekening alvast. In november en december dit jaar ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van 190 euro per maand. Die compensatie is voor iedereen hetzelfde.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Hoekstra ontbiedt opnieuw ambassadeur van Iran vanwege executie
De ambassadeur van Iran in Den Haag is opnieuw op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reden hiervoor was de executie dit weekeinde van de Brits-Iraanse oud-politicus Alireza Akbari, zei minister Wopke Hoekstra maandag. -
Minister weigert klaphamerverbod, geeft geen gehoor aan ouders overleden Bram (12)
Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid geeft geen gehoor aan de oproep van de ouders van Bram (12) uit Haaksbergen. Zij vindt een een landelijk verbod op klaphamers niet nodig. Gemeenten moeten dit zelf regelen, zegt zij. De VVD-fractie in de Tweede Kamer pleitte voor een landelijk verbod. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Onderzoek trekt harde conclusies over verzamelen data door landmacht tijdens corona
Een onafhankelijke commissie trekt harde conclusies over de eenheid van de landmacht die tijdens de pandemie informatie over de impact van corona verzamelde en analyseerde. Voor de activiteiten van de eenheid ‘was geen juridische grondslag en dat is voor de krijgsmacht ontoelaatbaar’, schrijft de commissie onder leiding van Harm Brouwer, voormalig voorzitter van het college van procureurs-generaal.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
CDA'er Raymond Knops vertrekt uit Kamer en wordt lobbyist
CDA’er Raymond Knops vertrekt uit de Tweede Kamer. De voormalig-minister en staatssecretaris gaat naar de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Hij wordt voorzitter van de lobbyclub. -
met podcast
Strafzaak Haagse corruptieaffaire van start: De Mos en co opereerden ‘op slinkse wijze’, stelt het OM
In de rechtbank van Rotterdam start maandag de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Ze worden beticht van corruptie en omkoping. Wat kunnen we verwachten? Vier vragen.