‘Crisis? Nee hoor’, kabinet heeft wel een idee waar onvrede van de kiezer vandaan komt
Update met videoHet mocht vooral geen crisisoverleg heten, maar de top van het kabinet was dinsdagavond bijeen om een ‘antwoord’ te vinden op de verkiezingswinst van BBB. Die heeft brede onvrede bij de kiezer zichtbaar gemaakt, denken de ministers.
Na vier uur van overleg, toonde premier Mark Rutte zich zoals hij dat het liefst doet: vol plannen, vol energie. In ‘goede sfeer’ was een ‘fundamenteel gesprek’ gevoerd, waarbij partijen ‘niet tegenover, maar naast elkaar’ hadden gestaan. ,,Alles in goede sfeer.”
Met die hier-is-niks-aan-de-hand-houding was het overleg ook al begonnen. ,,Dit is geen crisis,” aldus CDA- staatssecretaris Marnix van Rij vooraf. En staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) maakte het helemaal bont: ,,Waarom ik hier ben? Ik weet het niet, ik ben gevraagd. Er is geen agenda, we gaan eens kijken waarom mensen niet op ons hebben gestemd.”
Want dat was de aanleiding voor het overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie verloren bij de Statenverkiezingen, tegenstrever BBB boekte een mega-overwinning. De vragen dinsdagavond- boven een Italiaans buffet - welk onbehagen luidde die winst precies in? En: wat nu?
Diepere laag
Waar Rutte na een paar uur vergaderen mee kwam, is dat het kabinet het ‘signaal’ van de kiezer voortkomt uit verschillende problemen. ,,Dan gaat het over de afwikkeling van de schade in Groningen, over het herstellen van de Toeslagenaffaire, dat moet sneller. Maar ook over stikstof: hoe zorgen we dat we van praten over data komen tot het zo snel mogelijk terugdringen van stikstof, zodat er weer ruimte komt.”
En, benadrukte Rutte, er is een diepere laag. ,,Namelijk ook de vraag: is de politiek er wel voor iedereen in Nederland? Ook voor mensen die wonen buiten de Randstad? Daar zijn problemen met aanrijtijden van ambulances, van politieauto’s. Zijn er wel voldoende scholen en wordt er voltijd lesgegeven? Mensen vragen zich af: is die politiek niet te veel met zichzelf bezig, is de politiek er wel voor iedereen?”
Met zo’n brede analyse is Rutte - die als voorman van het kabinet na het gesprek het woord deed namens alle ministers- er natuurlijk nog lang niet. De vraag blijft: hoe dan? En tegen welke prijs?
In ieder geval niet meteen het coalitieakkoord openbreken, lijkt het. Vooral D66'ers houden daaraan vast. Zoals D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) voorafgaand aan het gesprek: ,,Het coalitieakkoord openbreken? Nee, dat is ons huwelijkscontract.”
Maar wat dan?
Want de zege van BBB zet in provincies wél meteen het stikstofbeleid onder druk. Die partij gelooft niet in de noodzaak tot reductie voor 2035, terwijl D66 juist haast wil maken en op 2030 al resultaat wil zien. CDA-leider Wopke Hoekstra, afgestraft bij de verkiezingen, zei daarom eerder al dat er toch echt gekeken moest worden ‘naar de grote dossiers’. Lees: dus ook naar het stikstofbeleid. Maar die woorden herhaalde hij daarna niet meer zo stellig. En ook Rutte erkende dat er over jaartallen niet gesproken is dinsdagavond. ,,Dat was niet het gesprek dat wij vanavond voerden. Het was fundamenteler.”
Bij de inloop van het kabinetsoverleg wilden de ministers maar weinig kwijt
Vrijdag
Zo blijft het vaag wat Rutte's woorden waard zijn: vrijdag moet meer duidelijk worden als het kabinet met een brief aan de Tweede Kamer komt. Maar zelfs dan nog zal niet alles helder worden: het beraad van gisteren was de eerste van een reeks.
Het kabinet liet gisteren vooral zien van koers te willen veranderen, zonder meteen te gaan ruziën. Een alternatief is er ook niet echt: alle coalitiepartijen verloren bij de Statenverkiezingen, nu Kamerverkiezingen laten houden, is vragen om een nieuw pak rammel. Dus is het tijd kopen, hetgeen slaagde. Zo werd het Italiaanse buffet niet het laatste avondmaal van Rutte IV.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor EU-overleg over migratiedeal
-
Expert in 5 minuten
Waarom is Caroline van der Plas zo populair? ‘Ze is het tegenovergestelde van Mark Rutte’
Caroline van der Plas neemt in de Tweede Kamer geen blad voor de mond. Regelmatig opent ze het verbale vuur op het kabinet of de premier. Het legt haar geen windeieren, want afgelopen maart boekte ze met haar partij BBB een monsterzege bij de Provinciale Statenverkiezingen. Hoe is haar succes te verklaren? -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
Nederland is overstag: ook onze krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killerdrones’. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
-
-
podcast
Op het allerlaatste moment ging het nog bijna mis met de pensioenwet
Na vijftien jaar discussie is de knoop doorgehakt: er komt een nieuw pensioenstelsel. Maar het ging op het laatste moment nog bijna mis... -
Asieldiscussie in kabinet duurt nog ‘aantal weken’ voort
Het kabinet worstelt met het asielvraagstuk, maar het duurt nog zeker ‘een aantal weken’ voordat er een plan ligt om de hoge instroom aan te kunnen in de nabije toekomst. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na afloop van de ministerraad.Ter Apel
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerjohn Vollenberg