De Jonge: 14 patiënten met omikron, geen fouten gemaakt bij vluchten
VideoInmiddels zijn veertien mensen in Nederland positief getest op de nieuwe omikronvariant. Zij namen het virus mee uit Zuid-Afrika. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zojuist. Hij zegt dat nog niet duidelijk is of de mutant gevaarlijker is dan eerdere varianten.
Volgens de minister zijn de protocollen goed gevolgd om verspreiding van omikron te voorkomen. Vrijdag kwam Nederland, net als een heleboel andere Europese landen, met vliegrestricties voor Zuid-Afrikaanse landen. Toen waren er echter al twee toestellen in de lucht. Die passagiers zijn getest bij aankomst. De passagiers van vliegtuigen die later aankwamen, zijn ook getest, maar een deel van de positief geteste patiënten mocht wel naar huis. De Jonge houdt dat beleid staande: ,,Wie naar huis kan, kan ook daar veilig in quarantaine. Er wordt nagebeld, er wordt gecontroleerd aan de deur.”
De Jonge benadrukt dat passagiers op vluchten die hier wel landen, al voor vertrek zijn getest.
Dat een echtpaar dat wél in quarantaine moest, uiteindelijk vluchtte uit het hotel, betreurt hij. ,,Er was beveiliging, maar een hotel is geen gevangenis. Ze zijn aangehouden en in een speciaal aangewezen ziekenhuis in quarantaine gegaan.”
Meer
Het is niet ondenkbaar dat er onder de radar al meer omikronbesmettingen in Nederland zijn, zei De Jonge eerder. ,,De variant is nog niet teruggevonden in de wekelijkse steekproef, dus dat doet vermoeden dat-ie niet in groten getale aanwezig is. Maar dat moeten we onderzoeken. We maken ons zorgen over deze variant, omdat hij besmettelijker lijkt.” Het RIVM onderzoekt elke week 1500 monsters van het virus, aangeleverd uit laboratoria in heel Nederland.
Komende week moet blijken hoe gevaarlijk de variant werkelijk is als het gaat om het veroorzaken van ernstige ziekte, en of bestaande vaccins nog dezelfde bescherming bieden.
De nieuwe coronaversie verspreidt zich ondertussen over de wereld. De afgelopen dagen meldden onder meer Denemarken, Australië, België, het Verenigd Koninkrijk, Israël en Hongkong een of meer infecties. Zuidelijk Afrika wordt als bron beschouwd. Diverse landen legden het vliegverkeer met die regio aan banden. Israël en ook Marokko laten geen enkele buitenlandse vlucht meer toe.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Met video
Segers bij afscheid aan gepolariseerde Tweede Kamer: ‘Hou de gemoedelijkheid van een dorp’
Vertrekkend leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, hoopt dat de Tweede Kamer ook in de huidige gepolariseerde tijd ‘de gemoedelijkheid van een dorp’ houdt. ,,Als het hier lukt toch prettige collega’s te blijven, dan laten we zien dat het buiten ook moet lukken.” -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Video
Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers: ‘Piek nog niet bereikt, we gaan richting 3000 bedden’
Maandag zijn er in de Nederlandse ziekenhuizen 130 bedden meer bezet met coronapatiënten, de grootste stijging in bijna een jaar. Volgens ziekenhuisbaas Ernst Kuipers ‘gaan we richting drieduizend bedden’.
-
Kabinet: 2,7 miljoen om stemmen toegankelijker te maken voor mensen met beperking
Het kabinet heeft een bedrag van 2,7 miljoen euro uitgetrokken om stemmen toegankelijker te maken. Op deze manier moeten mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking ook zelfstandig kunnen stemmen. -
-
-
1
Kamer tot op het bot verdeeld over versoepeling medicijnverkoop
De Kamer is tot op het bot verdeeld over het kabinetsplan om de regels voor verkoop van zwaardere medicijnen te versoepelen. Tegenstanders vrezen dat de medicijnen overal in de schappen komen te liggen, maar minister Kuipers zegt enkel wet te maken voor wat al langer in praktijk gebeurt. -
PREMIUMOmstreden expert
‘VVD zou niet buigen voor Wilders’, zei Rutte, toch vertrok Soumaya Sahla, maar nu keert ze terug
Ze werd veroordeeld voor deelname aan een terreurorganisatie, maakte schoon schip en was bezig aan een opmars als radicaliseringsexpert binnen de VVD. Tot ze een jaar geleden haar functie moest neerleggen nadat Geert Wilders haar aanwezigheid in de Kamer ter discussie stelde. Nu werkt Soumaya Sahla aan haar terugkeer binnen de VVD. Dit is haar verhaal.