Door BBB uitgezochte verkenners zijn allemaal níét-leden: ‘Ze moeten neutraal zijn’
Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen - de partij won overal - heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provincies verkenners aangesteld die moeten onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Wat blijkt: geen van allen zijn ze lid van de BBB.
Gisteren en vandaag druppelden de namen binnen van steeds meer verkenners - dat vindt de BBB een betere titel dan het wat formelere ‘informateur’. Alleen in Flevoland is nog geen naam bekendgemaakt .
Wat opvalt: de twaalf verkenners (in Overijssel is het een duo) die al wel aan de slag kunnen, komen van búiten de BBB. Zo werden in Zuid- en Noord-Holland met Fred Teeven en Ankie Broekers-Knol zwaargewichten van de VVD aangesteld. Teeven was staatssecretaris en Tweede Kamerlid, Broekers-Knol was behalve staatssecretaris ook zes jaar lang voorzitter van de Eerste Kamer.
Balkenende en Rutte: altijd partijgenoten
Het is zeker niet verboden om een informateur of verkenner van buiten de eigen partij aan te stellen. Toch valt de keuze vaak op iemand uit de eigen gelederen. Zo stelden de twee meest recente premiers van ons land, Jan-Peter Balkenende (CDA) en Mark Rutte (VVD), bij de vorming van hun kabinetten altijd minstens één partijgenoot aan als eerste verkenner. Zo waren dat bij de laatste verkiezingen VVD-coryfee Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren van D66, qua zetelaantal de tweede partij.
Forum voor Democratie. vier jaar geleden de verrassende winnaar van de provinciale verkiezingen, koos in een aantal provincies waarin het de grootste werd ook voor een externe informateur. Zo mocht VVD-mastodont Hans Wiegel aan de slag in Zuid-Holland.
De BBB kijkt dus ook buiten de eigen keuken. In Noord-Holland werd de keuze voor Broekers-Knol in samenspraak met de landelijke partijtop gemaakt, laat BBB-lijsttrekker Ingrid de Sain vanuit die provincie weten. Dat er een VVD’er is aangesteld in plaats van iemand uit de eigen partij, is goed, vindt ze: ,,Een verkenner moet neutraal zijn, het is een bewuste keuze.”
In Drenthe werd Astrid Nienhuis, VVD-burgemeester in Heemstede, de meest geschikte kandidaat geacht. Dat wekt verbazing: het is voor Nienhuis meer dan 200 kilometer rijden naar het provinciehuis in Assen. Gert-Jan Schuinder, lijsttrekker van BBB Drenthe, stelt tegenover het Dagblad van het Noorden dat Nienhuis was aangesteld door de landelijke partijtop. Volgens hem was de keuze voor iemand van ver buiten Drenthe daarbij niet bewust. ,,Dit was gewoon de beste match.’’
De burgemeester van Oudewater, Danny de Vries van het CDA, wordt dan weer de verkenner in Utrecht. Met deze keuze wil de BBB ‘een brug slaan tussen het platteland en de stad', liet lijsttrekker Anton Verleun weten. De Vries is een geboren Amsterdammer en oud-journalist, maar bestuurt een plattelandsgemeente. Friesland koos voor Tweede Kamerlid Chris Stoffer van de SGP, iemand die volgens de provinciale BBB daar ‘boven de partijen staat’ en ‘onafhankelijk is’. In Limburg gaat Jan Schrijen, waarnemend burgemeester van Landgraaf, aan de slag. Hij was tot 2016 VVD-lid, maar is sindsdien partijloos.
Onafhankelijk en ervaren
Henk Vermeer, ambtelijk secretaris van BBB, bevestigt dat zijn partij bewust is gegaan voor niet-leden als verkenners. In de voorbereiding op de verkiezingen is een lijst opgesteld van ‘onafhankelijke mensen met bestuurlijke ervaring’, zegt Vermeer. ,,Gelukkig hebben we rekening gehouden met elk scenario en de pool van mensen groot genoeg gemaakt, zodat we nauwelijks extra hoefden te schakelen de afgelopen dagen.”
In Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Zeeland kwam BBB in de zoektocht naar onafhankelijke kandidaten letterlijk uit bij partijloze politici. Zo mag in Gelderland Gert Jan van Noort, iemand die lang actief was in de lokale politiek van Harderwijk, de gesprekken in goede banen gaan leiden. In Noord-Brabant wordt het Sacha Ausems, de partijloze burgemeester van Waalwijk. Zeeland gaat voor Gerard Rabelink, een partijloze oud-burgemeester die om te beginnen 'vooral gaat luisteren’. In Overijssel is een duo aangesteld: Wout Wagenmans, namens Gemeentebelangen oud-wethouder van Raalte, en bestuurs- en organisatieadviseur Jolanda Waaijer.
Opvallende keuze in Groningen
In Groningen werd een op het eerste oog opvallende verkenner geselecteerd. Daar mag Ard van der Tuuk, burgemeester van Westerkwartier en lid van de PvdA, het gaan proberen. Van der Tuuk kreeg vorig jaar in Westerkwartier te maken met onverlaten die tijdens de boerenprotesten afval dumpten op snelwegen. Hij sprak zich daar toen stevig tegen uit, al liet hij ook niet na mee te leven met de boerenzorgen. ,,Boeren, maak duidelijk dat er grenzen zijn. We voelen de brede sympathie, maar pas op dat mensen de acties niet kapen.”
De verkenners zullen komende week de eerste gesprekken gaan voeren. Makkelijk wordt dat veel provincies niet. Vooral de stikstofaanpak is een heet hangijzer. BBB wil dat verkenners snel helder krijgen welke thema's bij verschillende partijen gevoelig liggen. Ook moeten ze andere partijen warm maken voor het idee om de coalitieakkoorden na twee jaar opnieuw tegen het licht te houden.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
BBB kust buiten de Randstad onbehagen tot leven: ‘De onvrede is veel breder dan alleen stikstof’
De verpletterende winst voor de BBB afdoen als een incident, is te makkelijk. De partij heeft vooral buiten de Randstad een sluimerend onbehagen tot leven gekust. ,,Alsof wat in Den Haag gebeurt, belangrijker is dan wat mensen in de rest van het land ervaren.” -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
met video
Hoekstra blijft CDA-leider: ‘Maar we moeten wel in gesprek over stikstof binnen de coalitie’
CDA-leider Wopke Hoekstra stapt ondanks interne kritiek niet op na de historische nederlaag. Wel vindt hij dat het kabinet plannen - bijvoorbeeld rond stikstof - tegen het licht moet houden. Dat kan leiden tot frictie met D66, tot dusver houdt die partij vast aan de coalitiedeals. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Stikstof oké, maar waar heb je als BBB-stemmer nog meer voor gekozen?
Dat de BoerBurgerBeweging weinig op heeft met de stikstofplannen van het kabinet, dat weten we. Maar hoe denkt de partij over andere zaken? Kortom: waar heb je als BBB-stemmer nou eigenlijk precies voor gekozen?
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
Hoekstra nog niet uit de zorgen, dinsdag weer CDA-overleg
CDA-leider Wopke Hoekstra hoopte vrijdag de bal bij de coalitie te leggen, maar eigen partijbonzen zijn nog niet klaar met de historische klap die zijn partij kreeg. Dinsdag is er opnieuw topberaad bij het CDA; Hoekstra’s positie is daarbij onderwerp van gesprek. -
PREMIUMcrisisoverleg
CDA’ers in beraad over historisch verlies, pleiten voor ander stikstofbeleid: ‘Trek desnoods stekker eruit’
CDA-leider Wopke Hoekstra hoort dinsdag hoeveel provinciale partijvoorzitters hem steunen. Maar hoe dan ook: veel CDA’ers willen dat de partij veel harder afstand neemt van het stikstofbeleid van het kabinet. ‘Trek desnoods de stekker uit de coalitie’.