Door 'gure wind’ in het buitenland valt economische groei terug
De Nederlandse economie groeit in 2020 iets minder hard. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat voor komend jaar uit van een groeicijfer van 1,4 procent. In juni ging het instituut nog uit van 1,5 procent. Voor het huidige jaar is het CPB optimistischer: de groeiverwachting van 1,8 procent is met een fractie naar boven bijgesteld.
Delen per e-mail
Het CPB presenteert vandaag de augustusraming, dat als uitgangspunt dient voor de onderhandelingen over de Miljoenennota, die deze maand tot een afronding komen. Volgens de rekenmeesters staat er economisch in het buitenland een 'gure wind’, die maakt dat de groei hier terugvalt, vooral doordat de export hapert. ,,De Nederlandse economie moet het vooral hebben van de binnenlandse bestedingen", stelt CPB-directeur Laura van Geest. De economie groeit weliswaar nog, maar minder hard. Van Geest: ,,Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit.”
Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart is eruit.
Het CPB waarschuwt dat de groei nog weleens lager kan uitpakken als bepaalde ontwikkelingen in het buitenland doorzetten. Het planbureau noemt daarbij drie 'belangrijke bedreigingen’ voor de Nederlandse economie: het Amerikaanse handelsbeleid plus de reacties daarop, de toegenomen kans op een chaotische Brexit en de politieke ontwikkelingen in Italië.
Arbeidsmarkt
De werkloosheid komt dit jaar uit op 3,4 procent van de beroepsbevolking, het laagste punt sinds de economische crisis, maar loopt volgend jaar licht op, naar 3,6 procent. Doordat prijzen komend jaar minder hard stijgen (1,3 procent) dan de cao-lonen (2,5 procent), stijgt de gemiddelde koopkracht met 1,2 procent, evenveel als de stijging dit jaar.
Met de overheidsfinanciën blijft het in 2020 goed gaan. Ook volgend jaar is er een begrotingsoverschot, al is dat met 0,5 procent lager dan de 1,2 procent die de regering dit jaar overhoudt. De staatsschuld blijft als percentage van het nationaal inkomen verder dalen: in 2019 duikt de schuld al nipt onder de 50 procent om volgend jaar uit te komen op 47,4 procent. Voor het eerst in lange tijd daalt in 2020 het aandeel van het nationaal inkomen dat burgers en bedrijven afdragen aan belastingen en premies: dit percentage komt uit op 38,9 procent, iets lager dan de piek van 39,2 procent die dit jaar wordt bereikt.
Goed tweede kwartaal
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde gisteren nog dat de Nederlandse economie een goed tweede kwartaal achter de rug heeft. De economische groei is gelijk aan die van de afgelopen kwartalen. De groei is vooral te danken aan bedrijfsinvesteringen. Zo werd er meer geld gestoken in woningen, gebouwen, machines en vervoersmiddelen zoals vliegtuigen.
En niet alleen het bedrijfsleven, ook de consument droeg bij aan de groei. Volgens het CBS gaven consumenten in het tweede kwartaal van dit jaar 1,7 procent meer uit aan voeding, goederen en diensten dan in het tweede kwartaal van 2018. Hun geld staken ze vooral in elektronica, kleding en spullen voor de inrichting van het huis.
Verder in het nieuws
-
Kabinet geeft scholen in nieuw lespakket meer vrijheid
Scholen krijgen in het nieuwe lespakket de vrijheid om 30 procent van de lessen naar eigen inzicht in te vullen. Zo wil het kabinet voorkomen dat leraren worden overladen met vakken die ze ‘moeten’ geven. Nu is het lesplan nog grotendeels dichtgetimmerd door het landelijke curriculum. -
PREMIUM
Bijklussend Kamerlid mag tienduizenden euro’s extra verdienen
Na de ophef over het wachtgeld van Klaas Dijkhoff doemt de vraag op: wat verdient een Tweede Kamerlid eigenlijk? Onze parlementariërs mogen flink bijklussen. -
video Rutte wil zijn reiskostenvergoeding niet terugbetalen
Premier Mark Rutte heeft, toen hij tussen 2006 en 2010 fractieleider van de VVD was, reiskostenvergoeding ontvangen terwijl hij veelal gebruik kon maken van een auto met chauffeur van zijn partij. Terugbetalen wil hij echter niet. -
Update Wilders ziet in e-mails nieuw bewijs voor ‘politiek proces’, OM ontkent
Toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zou persoonlijk hebben aangedrongen op hoe het besluit om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen bekend moest worden gemaakt. -
Kamervragen over honderdduizend onterechte verkeersboetes
Een derde van alle verkeersboetes blijkt na bezwaar onterecht te zijn opgelegd. Het is voor Tweede Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus.
-
PREMIUM
Toeslagenaffaire Gedupeerde: ‘Raadsel waarom Belastingdienst 65.000 euro terugeiste’
Nog voor de kerst krijgen circa driehonderd slachtoffers van de toeslagenaffaire een vergoeding. Vele duizenden anderen moeten langer wachten. Hoe beleefden de tientallen gedupeerden op de publieke tribune het Kamerdebat over hun toeslagenleed? ,,De verhalen van lotgenoten maakten me razend.” -
PREMIUM
Snel geeft ouders eindelijk verlichting, maar staat zelf op ijsschots
Nog voor de kerst krijgen circa 300 slachtoffers van de toeslagenaffaire een schadevergoeding op hun rekening gestort. Vele duizenden anderen moeten echter langer wachten op compensatie. En ook de Tweede Kamer is nog niet klaar met staatssecretaris Menno Snel en zijn toeslagenfabriek. -
Minister Blok: Relatie met Marokko moet beter
De relatie tussen Nederland en Marokko moet beter, vindt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Dat de ambassadeur van Marokko een afspraak met Nederland afzegt, benadrukt alleen maar het belang daarvan.