Duizenden leraren basisonderwijs opnieuw de straat op

VIDEODuizenden leraren, schoolleiders en ouders demonstreerden vandaag in Amsterdam voor goed onderwijs, een beter salaris en lagere werkdruk voor leraren. Naar schatting waren er 15.000 tot 20.000 demonstranten op de been.

Quote

Het signaal is wederom afgegeven: er moet meer geld komen

Loek Schueler, CNV Onderwijs

Het is landelijk de vijfde keer dat er wordt gestaakt in het basisonderwijs en in Amsterdam is het de vierde keer. Precies een maand geleden demonstreerde het noorden van het land en sloten basisscholen hun deuren.

Het protest is gericht tegen te lage salarissen en te hoge werkdruk. De kwaliteit van het primair onderwijs staat volgens het organiserende PO-front zwaar onder druk door het stijgende lerarentekort. De actievoerende organisaties vinden de eerder toegezegde 270 miljoen euro voor betere salarissen veel te weinig. De onderwijsorganisaties eisen 900 miljoen.

Ouders

Voor het eerst liepen ouders in Amsterdam ook georganiseerd mee met de protestoptocht. Onder de noemer 'Ouders voor Goed Onderwijs' vragen zij bovenop de eisen van de leerkrachten om kleinere klassen en meer aandacht voor andere vakken dan alleen rekenen en taal.

,,Kinderen worden best vaak verdeeld over klassen. En ik maak me zorgen: Kinderen die op een andere manier leren, krijgen niet de zorg die ze nodig hebben'', zegt Cynthia Lionahr Verni over haar deelname. Ze was de ochtend met haar dochter op pad.

Politieke partijen grepen de demonstratie aan om hun standpunten te delen. Zo flyeren Bij1, PvdA en Groenlinks. Maar ze werden ze al gauw door handhavers gevraagd daarmee te stoppen. Flyeren voor politieke partijen tijdens de demonstratie is niet de bedoeling.

Succes

,,Het was een doorslaand succes'', zegt voorzitter Loek Schueler van CNV Onderwijs. ,,De opkomst van boze leerkrachten, ander onderwijspersoneel en ouders was groter dan we verwachtten. We hebben met de hele stoet de stad ontregeld: trams moesten bijvoorbeeld stoppen. Dus het signaal is wederom afgegeven: er moet meer geld komen.''

Met de protestmars door Amsterdam hebben de leerkrachten het estafettestokje overgedragen aan hun collega's in Noord-Brabant en Limburg. Die voeren op vrijdag 13 april actie.

Volledig scherm
Ook ouders steunen de actie. © Het Parool