Volledig scherm
© EPA

Emotionele Zijlstra ziet droom uiteenspatten

Halbe Zijlstra besloot het vanochtend: hij zou aftreden. De aanleiding: ,,Mijn eigen stommiteit.” Het debat aangaan met de Tweede Kamer vond hij niet meer nodig. ,,Soms moet je zaken die op je ministerie niet goed zijn gegaan uitleggen, maar dit heeft betrekking op mijzelf”, verklaarde hij na afloop. De Kamer gaf hij al antwoord op 109 vragen. Dat moest genoeg zijn. ,,Er is inmiddels te veel ruis, dan heeft een debat geen zin.”

Even daarvoor sprak Zijlstra de Kamer toe nog vóór het debat zou beginnen. ,,Ik sta hier met bezwaard gemoed”, zei hij, ,,omdat ik met afstand de grootste fout uit mijn carrière heb begaan.”

Zijlstra haalde de ‘geloofwaardigheid van het koninkrijk der Nederlanden’ aan. ,,Die moet boven iedere twijfel verheven zijn. Alleen dan kan ik zonder enige terughoudendheid in het buitenland opereren. Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet verder te belasten heb ik besloten om nu mijn ontslag aan te bieden.”

Diepe zucht

Quote

U mag best weten dat er een traantje gevloeid is

Halbe Zijlstra

Zijlstra slaakte na die woorden een diepe zucht. ,,Ik was vol energie en plannen”, zei hij nog voor zijn stem brak. ,,Sorry voorzitter”, weet hij nog uit te brengen, voor hij zijn ambtenaren op het ministerie bedankt.

Makkelijk was het niet – Zijlstra wilde bij de verdeling van de kabinetsposten maar wat graag minister van Buitenlandse Zaken zijn. ,,U mag best weten dat er een traantje gevloeid is”, bekende hij na afloop. ,,Maar bij dit vak hoort ook dat je je verantwoordelijkheid neemt. Dat is hard. Ik drink vanavond een glas wijn met mijn vrouw en dit was het, na elf jaar. Ik ben dankbaar dat ik het land zo lang heb mogen dienen.”

Datsja

VVD’er Zijlstra kwam in de problemen nadat bekend werd dat hij sinds 2016 een verhaal vertelt over een gesprek met de Russische president Poetin in diens datsja. In werkelijkheid was hij daar helemaal niet aanwezig. Hij ‘leende’ het van iemand anders. Het verhaal dat hij hoorde, over Poetins gedachten over een Groot-Rusland – inclusief Wit-Rusland, Oekraïne, de Baltische Staten en Kazachstan als ‘nice to have’ - was volgens hem van ‘geopolitiek belang’. Om die reden wilde hij het wereldkundig maken, maar hij kon de bron, oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, niet openbaren. Daarom vertelde hij het alsof hij zelf in het buitenhuis van Poetin was. Zijlstra houdt vol dat dit verhaal, waar hij in 2014 van hoorde, klopt. ,,Ik blijf daar volledig achter staan.”