Volledig scherm
Een overboord geslagen container van de MSC Zoe. © ANP

Geduld minister over afhandeling claims MSC Zoe raakt op

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is klaar met de trage afhandeling van schadeclaims voor het opruimen van overboord geslagen containers plus inhoud van het schip MSC Zoe. Dat schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. 

In de nacht van 2 januari verloor het schip de ‘Mediterranean Shipping Company (MSC) Zoe’ 342 containers ten noorden van de Waddeneilanden. De reder van het schip is door de Staat aansprakelijk gesteld en tot opruiming verplicht.

Rijkswaterstaat heeft aangeboden de schadeafhandeling, bijvoorbeeld voor de schoonmaak, voor andere publieke partijen te coördineren. Het gaat dan om overheden en terreinbeherende natuurorganisaties. Voor twintig partijen is hun claim, inclusief onderbouwing, medio mei ingediend bij MSC. 

Het totaal aan gemaakte kosten bedraagt tot nu toe bijna 3,35 miljoen euro. De gemeenten en terreinbeherende natuurorganisaties hebben een claim van 710.000 euro ingediend; specifiek voor de vijf eilandgemeenten is het totaalbedrag tot nu toe 280.000 euro. Voor het Rijk gaat het om 2,64 miljoen. 

De reder heeft laten weten enkele weken voor de beoordeling van de claims nodig te hebben en heeft inmiddels nog geen besluit genomen. En daar is minister Van Nieuwenhuizen niet over te spreken. 

Snel uitbetalen

Van Nieuwenhuizen: ,,Ik ben van mening dat MSC inmiddels voldoende tijd heeft gehad voor een adequate beoordeling van de ingediende claims en verwacht nu snel daadwerkelijke uitbetaling. Als dit nog langer op zich laat wachten, zal ik mij genoodzaakt zien om andere wegen te bewandelen om te bewerkstelligen dat claims worden betaald.”

De minister meldt ook dat in Nederlands en Duits gebied inmiddels 2.383 ton van de circa 3.200 ton aan verloren goederen is geborgen. Het gaat dan om een of meer delen van containers met een eigen, uniek containernummer plus geborgen lading. Een gevaarlijke container met lithium-ion batterijen is tot op heden nog altijd niet gevonden.

De verwachting is dat de bergingsoperatie op zee onder leiding van MSC op z’n vroegst eind juli 2019 kan worden afgerond. Het opruimen en schoonmaken zal nog tot medio 2020 duren.  

MSC was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.