Volledig scherm
Het gemeentehuis van Capelle aan den IJssel. © Rotterdams Dagblad/Cees Kuiper

Gemeenten in vijf jaar tijd 126 miljoen kwijt aan wachtgeld

Gemeenten waren de afgelopen vijf jaar ruim 126 miljoen euro kwijt aan wachtgeld voor oud-wethouders. In totaal kregen ruim 1500 wethouders een wachtgelduitkering.

De verschillen tussen gemeenten zijn groot. Zo betaalde Lelystad met ruim 1,8 miljoen euro het meeste wachtgeld, maar waren er ook tien gemeenten die in de onderzochte periode aan geen enkele bestuurder wachtgeld verschuldigd waren, Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 297 gemeenten. 

EenVandaag vroeg alle 355 gemeenten naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders. Bijna 84 procent van de gemeenten reageerde. Na Lelystad waren Oude IJsselstreek (1,7 miljoen euro) en Eindhoven (1,2 miljoen euro) het meeste kwijt aan wachtgeld.

510.000 euro

De hoogste uitkering was voor een voormalig bestuurder uit Capelle aan den IJssel met ruim 510.000 euro. Hij wordt gevolgd door een oud-wethouder van de gemeente Hulst (373.000 euro) en twee wethouders uit Helmond (367.000 en 362.000 euro).

Nieuwe werkgevers zijn terughoudend bij het aannemen van een oud-wethouder. De angst bestaat dat deze zich niet meer kan schikken in een ‘ondergeschikte rol’, klinkt bij monde van de Wethoudersvereniging. De vereniging maakt zich zorgen over het negatieve beeld rond de wachtgeldregeling. 

,,Regelmatig ontstaat er discussie over nut en noodzaak van wachtgeld”, zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging.  Afschaffen, of verder versoberen van de regeling, zou volgens Van Gool echter grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur.