Volledig scherm
De ontmoeting van minister Grapperhaus met de Thaise premier Prayut Chan-O-Cha © AFP

Grapperhaus: Thailand bereid te werken aan oplossing in zaak Van Laarhoven

Thailand is bereid om samen met Nederland te werken aan een oplossing in de zaak van de Tilburgse voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Een deal moet echter wel passen binnen beide rechtsstelsels. 

Dat heeft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vrijdag gezegd na een bijeenkomst van drie kwartier met de Thaise premier in Bangkok, bevestigt een woordvoerster van zijn ministerie.

,,Thailand staat open voor een oplossing in de zaak Van Laarhoven en er was sprake van een bemoedigend gesprek”, aldus de zegsvrouw. Ze laat ook weten dat er nu op ambtelijk niveau zal worden verder gepraat.  

Belangrijk moment

Volgende week dinsdag is er nog een belangrijk moment: dan wordt het vonnis over van Laarhoven en zijn vrouw definitief bekrachtigd. Het is afwachten wat daar, na dit gesprek, uitkomt. 

Van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise cel wegens witwassen van drugsgelden. Hij kreeg liefst 103 jaar gevangenisstraf. Zijn echtgenote, die slechts als getuige was aangemerkt, kreeg 12 jaar.

De Nationale Ombudsman oordeelde in maart dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig hebben gehandeld. In april drong de Tweede Kamer er bij Grapperhaus op aan zich in te zetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen. Dat resulteerde in de huidige trip.