GroenLinks: Deuren dicht en verwarming uit voor Groningen
GroenLinks wil dat alle Nederlandse winkeldeuren zo snel mogelijk dichtgaan om onnodig gebruik van Gronings gas tegen te gaan. In gangen van ministeries en andere overheidsgebouwen kan de verwarming omlaag en ook burgers kunnen hun steentje bijdragen door in lege kamers de radiatoren dicht te draaien.
Laurens KokLaatste update:01-02-18, 07:32
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Aan de vooravond van een nieuw gasbesluit komt Kamerlid Liesbeth van Tongeren met een vijfpuntenplan waardoor Nederland zijn 'gasverslaving' flink kan temperen, zonder dat iedereen onmiddellijk in de kou komt te zitten.
Vanmorgen zal het Staattoezicht op de Mijnen (SodM) het langverwachte advies openbaren waarin staat tot hoever de gaskraan in Groningen dicht moet met het oog op de veiligheid van de Groningers.
,,Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we de Groningers echt helpen", stelt Van Tongeren.
,,Nu is ons gasgebruik nog te kenmerken als overvloedig, maar we moeten naar efficiënt. Daar valt al zóveel mee te winnen."
Klanten mislopen
Men is bang klanten mis te lopen als bij de buren de deur wel open is.
Liesbeth van Tongeren
Het is Van Tongeren een doorn in het oog dat in sommige winkelstraten de deuren nog altijd wagenwijd open staan. ,,Daarbij is vaak helemaal geen sprake van onwil, want zo'n winkelier denkt ook niet 'laten we lekker gas verspillen', maar men is wel bang om klanten mis te lopen als bij de buren de deur wel open is."
MKB Nederland zou het voortouw moeten nemen om winkelbedrijven op één lijn te krijgen, meent zij. Volgens Van Tongeren is het verder van groot belang dat hoogrendementsketels zodanig worden afgesteld zodat ze inderdaad beter renderen. Daarnaast moeten timers regelmatig worden gecontroleerd zodat de verwarming echt uit gaat als iedereen het pand verlaten heeft.
Deze maatregelen besparen niet alleen gas maar zijn ook goed voor de portemonnee: adviesbureau Energiepartners rekende eerder uit dat bedrijven elk jaar 300 miljoen euro extra kwijt zijn, wat neer komt op 600 miljoen kubieke meter verspild gas.
Ook in de horeca valt nog een wereld te winnen, meent Van Tongeren, zolang er terrasverwarmers staan te gloeien terwijl er niemand op het terras zit. ,,Natuurlijk heb ik als GroenLinkser nog liever dat iedereen onder een dekentje gaat zitten, maar een bewegingssensor of een koordje om het verwarmingselement in te schakelen zodra er behoefte aan is, zou al enorm schelen."
Sommige maatregelen mogen dan op microniveau misschien weinig effect hebben, al die inspanningen samen zetten wel degelijk zoden aan de dijk, denkt Van Tongeren. ,,Het gaat om de bewustwording dat iedere kuub gas die we met zijn allen minder gebruiken, de Groningers in het aardbevingsgebied helpt."
Klapper
Van Tongeren wil niet zover gaan dat in heel Nederland de kachel een paar graden omlaag gaat en mensen maar een dikke trui moeten dragen. Zulke draconische maatregelen zijn volgens haar voorbehouden aan 'noodgevallen'. ,,Al zou je de verwarming in loopruimtes al best een graad of twee naar beneden kunnen doen."
Volgens de GroenLinks-politica kan de productie uit het Groningen-veld, die nu nog maximaal 21,6 miljard kubieke meter per jaar mag bedragen, flink omlaag als Nederland er gezamenlijk de schouders onder zet. Als eerste substantiële stap zou het verboden moeten worden om Gronings aardgas te gebruiken om stroom op te wekken. Die maatregel zou 2 tot 3 miljard kubieke meter kunnen schelen, 'een grote klapper', aldus Van Tongeren.
Gasloos
Verder wil Van Tongeren dat al vanaf 2019 geen enkele nieuwbouwwoning nog wordt aangesloten op het gas en dat daar bovenop ruim 200.000 bestaande woningen per jaar van het gas gehaald worden. In 2050 zouden dan alle 7,6 miljoen huizen gasloos kunnen zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.