GroenLinks-Kamerlid vertrekt uit onvrede over links blok met PvdA: ‘Dit is kiezersbedrog’
GroenLinks-Kamerlid Bart Snels stapt uit het parlement vanwege de verregaande samenwerking met de PvdA. De financieel woordvoerder is tegen het linkse blok, maar vond geen gehoor bij partijgenoten. Hij geeft zijn zetel terug. Zijn vertrek is een gevoelige tik voor partijleider Klaver.
Snels heeft zijn vertrek zojuist bekendgemaakt via Twitter. Sinds de zomer houden GroenLinks en PvdA elkaar stevig vast, de partijen werken innig samen, gingen samen de pre-formatiegesprekken in en weigerden zonder de ander te starten met coalitieonderhandelingen.
Dat zint Snels niet. Zo mist GroenLinks de kans om de klimaat-agenda uit te voeren, ook ziet het Kamerlid niet in wat zijn partij te zoeken heeft bij de PvdA, een partij ‘in crisis’. ,,Het is me niet duidelijk waar de PvdA voor staat en de opportunistische stijl van politiek bedrijven spreekt me niet aan. GroenLinks is de partij van de toekomst.”
Ook baalt hij ervan dat zijn GroenLinks niet solo een poging waagde om een coalitie te vormen met VVD, D66 en CDA. ,,Ik betreur het dat we op landelijk niveau niet doen wat lokale GroenLinksers wel doen: verantwoordelijkheid nemen. Dat moet nu gebeuren.”
Snels kwam intern blijkbaar in het nauw, voelde zich weinig gehoord en ziet uiteindelijk geen andere uitweg dan de uitgang, zo schrijft hij. ,,De kiezers stemden op GroenLinks, nu er zo samengewerkt wordt met de PvdA zie ik dat als kiezersbedrog (...) Bij mijn GroenLinks-mandaat past niet dat ik afhankelijk wordt gemaakt van stijl en stemgedrag van de PvdA. Daarom treed ik af.” Oud-Kamerlid Suzanne Kröger komt nu als eerste in aanmerking om Snels op te volgen.
Klaver
Partijleider Jesse Klaver bedankt het Kamerlid voor de bewezen diensten, maar het vertrekt is een gevoelige tik voor diens partijleiderschap. Klaver klonk zich -nog voor de verkiezingen vast aan de PvdA- terwijl dat de twee partijen uiteindelijk buitenspel zette in de formatie. Snels geeft dit dus ook op als voornaamste reden van zijn vertrek.
Het vertolkt de mogelijk bredere teleurstelling binnen de partij dat GroenLinks nu, net als in 2017, buiten de boot valt als het gaat om regeringsdeelname. Destijds was het de migratiekoers van het beoogde nieuwe kabinet, maar nu dus de tactische keuze van Klaver om een samenwerking met de PvdA op te zetten. En, zo schrijft Snels: ,,In 2006 lieten we ChristenUnie voorgaan.”
D66
In het verleden maakte Snels er geen geheim van dat hij tot de politieke vleugel van GroenLinks behoorde die vurig pleitte voor samenwerking met D66, een partij waar hij een verleden heeft. In 2011 al stelde hij voor dat die partij met GroenLinks zou moeten samenwerken om ‘het vastzittende oude politieke midden te vernieuwen’. Hij stelde toen al voor, bijvoorbeeld, om het ontslagrecht te versoepelen, iets waar de PvdA mordicus tegen was. Snels werkte daarna ook samen met D66-leider Alexander Pechtold, in de campagne voor de verkiezingen in 2012 - en hij was de auteur van diens boek ‘Henk, Ingrid & Alexander’ waarvoor Pechtold in gesprek ging met PVV-stemmers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Kabinet waarschuwt voor structureel personeelstekort: ‘Daar hebben we allemaal last van’
Het zal in allerlei sectoren een probleem blijven om voldoende personeel te vinden. Met die waarschuwing komt het kabinet vandaag. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
CDA'er Raymond Knops vertrekt uit Kamer en wordt lobbyist
CDA’er Raymond Knops vertrekt uit de Tweede Kamer. De voormalig-minister en staatssecretaris gaat naar de stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Hij wordt voorzitter van de lobbyclub.
-
Kabinet wist al weken dat Brussel ‘overgangsjaar’ voor mestregels niet zou accepteren
Het kabinet wist al weken dat de kans groot was dat Nederland van Europa geen uitzonderingen meer zou krijgen voor het uitrijden van mest. In een brief, die in handen is van de NOS, waarschuwt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius half december al dat Nederland te optimistisch is. -
-
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMbijziendheid stijgt
Mogelijk toch einde aan smartphone in de klas: ‘Ik stop pas als dit geregeld is’
De invoering van een landelijk verbod op smartphones in het klaslokaal lijkt toch weer op tafel te liggen. Diverse politieke partijen broeden nog op een ban, maar willen eerst met het onderwijs in gesprek. Het aantal schermuren moet drastisch omlaag om de kans op ernstige bijziendheid bij kinderen en jongvolwassenen te voorkomen, stellen experts.