GroenLinksers boos over negeren basisinkomen: ‘Partijbestuur handelt ondemocratisch’
Een groep GroenLinksers is boos op de partijtop. Een motie over het basisinkomen, die op het partijcongres in juni vorig jaar door 96 procent van de leden werd aangenomen, is volgens hen ‘totaal genegeerd’. De groep wil op het partijcongres van zaterdag een motie van treurnis indienen.
Delen per e-mail
De indiener, Kevin van der Vliet, verwijt het partijbestuur en de verkiezingsprogrammacommissie ‘weinig respect te hebben voor de interne partijdemocratie’. ,,GroenLinks heeft grote ambities, wil meeregeren. Daarvoor moet de partijdemocratie wijken.”
Op het partijcongres van vorig jaar stelde de denktank basisinkomen van de partij een variant van het basisinkomen voor – een vast bedrag, vrij te besteden, voor iedereen – waarbij alleen de 20 procent hoogste inkomens geen geld ontvangt. Per motie werd de fractie in de Tweede Kamer opgedragen dat plan door te laten rekenen door het Centraal Planbureau (CPB).
Uitgevoerd
,,Maar de fractie heeft er niets mee gedaan”, zegt oud-Europarlementariër Alexander de Roo, vicevoorzitter van de denktank. ,,Een motie moet wel uitgevoerd worden.” Dat is ook ‘gewoon gebeurd’, stelt een woordvoerder van het partijbureau. ,,Ik weet niet beter dan dat wij daarmee naar het CPB zijn gegaan.”
Maar volgens De Roo heeft de fractie niet zijn voorstel, maar een compleet andere variant van het basisinkomen ingediend bij het CPB. In die variant zouden de laagste inkomens erop achteruitgaan, terwijl De Roo stelt dat in zijn plan de meeste mensen er juist op vooruitgaan. Daarmee worden de leden ‘misleid’, valt te lezen in de motie van treurnis.
Klimaat
De Roo, die in 1990 aan de wieg stond van GroenLinks en zich al decennia sterk maakt voor de invoering van een basisinkomen, trok aan de bel bij de partij om te vragen wat er met de motie van zijn denktank is gebeurd, maar dat wordt ‘genegeerd’. ,,Hiermee zou de partij zich kunnen onderscheiden op sociaaleconomisch vlak. Anders blijven we de partij van het klimaat.”
De GroenLinks-woordvoerder stelt dat de partij gekozen heeft voor een andere vorm van basisinkomen, met een inkomensaanvulling via de belastingen. ,,De denktank basisinkomen heeft een andere mening, en dat is hun goed recht. We zullen morgen op het congres zien of de werkgroep representatief is voor de hele partij.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
terugkijken
Peter Kwint tijdens Mario Kart: ‘Gedoe bij jongerenvereniging SP is gewoon k**’
Tijdens een potje Mario Kart is Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) er duidelijk over: het gedoe bij de jongerenbeweging van de SP is gewoon kut. In een ontspannen setting praat presentator Roel Maalderink in ‘Gamen met Politici’ met Kamerleden. Donderdagavond werd op Rainbow Road het spel beslist toen Kwint Maalderink van de baan reed. -
video
Bekijk hier alle afleveringen van De Lijsttrekkers
Het is bijna zover. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen komen de lijsttrekkers van alle grote partijen langs op onze redactie. Tijdens deze live-events vragen we hen het hemd van het lijf. Bekijk hieronder de afleveringen: -
PREMIUM
PvdD-lijsttrekker Ouwehand wil af van Ouwehands Dierenpark: ‘Alleen voor vermaak van de mens’
Dierentuinen als die in Arnhem en Rhenen verdwijnen. Boeren maken, al dan niet onder dwang, plaats voor extra natuur en huizen. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, gaat ons land er straks compleet anders uitzien, zegt lijsttrekker Esther Ouwehand tegen De Gelderlander. -
GroenLinks wil verregaande samenwerking met linkse partijen en D66
GroenLinks moet bij de komende verkiezingen nauw gaan samenwerken met PvdA, SP, PvdD en de huidige regeringspartij D66 door een stembusakkoord te sluiten. Ook moeten de partijen na de verkiezingen gezamenlijk de onderhandelingen voor een nieuw kabinet in gaan. Over dat voorstel wordt op het digitale congres van GroenLinks, aanstaande zaterdag, gestemd. -
TERUGKIJKEN | Live in gesprek met ChristenUnie-lijsttrekker Segers
Vandaag komt Gert-Jan Segers (ChristenUnie) langs op onze redactie. Van 16.00 tot 17.00 uur gaat hij live met lezers in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Stel nu je vraag en doe mee via onze interactieve livestream.
-
PREMIUM
ChristenUnie-voorman Segers haalt hard uit naar Hoekstra: ‘CDA is verder van ons af komen te staan’
Voor Gert-Jan Segers is deelnemen aan Rutte III ‘hard werken’ en voor zijn coalitiepartners was het ook ‘niet altijd plezierig’. Toch was het ’t waard, zegt de ChristenUnie-lijsttrekker. ,,Als onze idealen Rutte in de weg staan, dan wens ik hem veel succes bij het vormen van een ander kabinet.” -
Celstraffen van 4 tot 9 jaar na verscherpte wet over verkrachting
De aangescherpte wetgeving voor onvrijwillige seks en verkrachting leidt tot celstraffen van vier tot negen jaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat justitieminister Ferd Grapperhaus voorbereidt en maandag in consultatie gaat, zodat deskundigen erop kunnen reageren. Ook seksuele intimidatie, op straat of op internet, wordt strafbaar. En daarvoor kan de politierechter straks een straf opleggen van maximaal drie maanden. -
Techondernemer schenkt D66 miljoen euro, PvdD krijgt 3,5 ton
D66 en Partij voor de Dieren hebben voor hun verkiezingscampagne een gulle gift gekregen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman. Aan de PvdD heeft hij deze week 350.000 euro overgemaakt en D66 kan1 miljoen euro bijschrijven in de campagnekas. De 45-jarige Schuurman, rijk geworden met onder meer de beursgang van softwarebedrijf Elastic, zegt in dagblad Trouw dat hij met het geld de klimaatplannen van de partijen wil steunen.