Volledig scherm
Ravage op Sint-Maarten na het passeren van de orkanen Irma en Maria. © ANP

Half jaar na verwoesting door orkaan Irma eerste hulpgeld naar Sint-Maarten

Ruim een half jaar nadat Sint-Maarten werd getroffen door de orkanen Irma en Maria gaat de eerste Nederlandse financiële steun voor de wederopbouw naar het Caribische eiland. Het geld was er reeds in november, maar Sint-Maarten moest eerst aan een aantal door Nederland gesteld voorwaarden voldoen.

Volledig scherm
Orkaan Irma heeft veel schade achtergelaten op het eiland © ANP

Zo moest Sint-Maarten, om corruptie tegen te gaan, eerst een integriteitskamer instellen. Ook moest er extra grensbewaking komen en moest alles wat werd verwoest duurzaam worden herbouwd, zodat een mogelijke volgende orkaan minder schade zal aanrichten. Inmiddels heeft Sint-Maarten, dat een autonoom land is binnen het Koninkrijk, aan de eisen voldaan. Ook zijn er verkiezingen geweest en wordt er een kabinet gevormd.

,,Tot mijn spijt heeft het tot januari geduurd voordat Sint-Maarten kon instemmen met onze voorwaarden", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties in een interview met De Volkskrant. ,,Daarna zijn de onderhandelingen met de Wereldbank begonnen. Sindsdien liggen we op schema."

Wereldbank

De in totaal 550 miljoen euro die beschikbaar is voor het herstel wordt na instemming met Sint-Maarten grotendeels beheerd door de Wereldbank. Van die 470 miljoen komt nu de eerste 110 miljoen vrij. Minder dan een kwart. De onderhandelingen met de Wereldbank, dat als neutrale instantie werd gekozen om de geldstroom te beheren, zouden ‘tijdrovend’ zijn geweest.

,,Het gaat om veel geld voor een kleine bevolking. Dat willen we op een goede manier besteden’’, reageert Knops. Oud VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers zal toezien op de besteding van het geld. De resterende 80 miljoen euro houdt Nederland in reserve. 24,6 miljoen daarvan is reeds als liquiditeitssteun verstrekt in de vorm van een zachte lening.

Volledig scherm
Irma trok een spoor van vernieling over Sint-Maarten © AP
  1. Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstofcrisis
    Stikstofdebat

    Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstof­cri­sis

    Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Over de redenering verschillen oppositiepartijen van mening, maar dat de stikstofmaatregelen niet deugen daar zijn ze het over eens. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet gisteren presenteerde. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.