Harde lijn tegen Polen krijgt steun van Tweede Kamer: 'Wie roept Polen tot de orde?’
De Tweede Kamer steunt een harde lijn tegen Polen nadat het Constitutionele Hof daar had bepaald dat het nationaal recht in sommige gevallen boven het Europees recht gaat. Daarmee wordt ingegaan tegen het fundament van de Europese Unie, zei Roelien Kamminga van de VVD.
Het liberale Kamerlid steunt net als andere partijen financiële sancties tegen de Poolse regering. Er moet geen geld van het coronaherstelfonds naar Warschau gaan, vindt Kamminga. Het demissionaire kabinet heeft ook al gezegd voorstander te zijn van financiële sancties.
De Europese Commissie moet volgens Tom van der Lee (GroenLinks) in deze zaak ‘zo hard mogelijk optreden’. Ook het CDA wil snel actie. ,,Als je deel uitmaakt van een club houd je je aan de regels van die club”, verklaarde Mustafa Amhaouch. De CDA’er wil dat demissionair premier Mark Rutte het voortouw neemt in de EU in de strijd tegen Polen. ,,Wie gaat Polen eindelijk tot de orde roepen”, wilde Tunahan Kuzu (Denk) weten.
Lhbt-vrije zones
Europa-kritische partijen zien het anders. Volgens Jasper van Dijk (SP) moet de EU nadenken over een hervorming van de Unie waarbij meer ruimte komt voor lidstaten. Derk Jan Eppink van JA21 wees erop dat er meer landen zijn die hun eigen grondwet toetsen aan de EU-regels.
Afgelopen zondag gingen tienduizenden Polen de straat op om te demonstreren tegen de uitspraak van het Constitutionele Hof. De Poolse regering heeft al jaren een conflictueuze relatie met de Europese Commissie vanwege juridische hervormingen die de democratie en rechtsstaat volgens Brussel ondermijnen. Het dagelijks bestuur van de EU noemde de uitspraak van het Constitutioneel Hof ‘zeer zorgwekkend‘. Afgelopen zondag demonstreerden tienduizenden Polen tegen de regering en de anti-EU-uitspraken van de rechters. Ze willen dat hun land zich aan de Europese regels houdt. De Poolse regering benadrukt de EU niet te willen verlaten.
Loopgravenoorlog
Polen, maar ook Hongarije, is in een loopgravenoorlog verwikkeld met Brussel over wat het noemt bemoeienis met interne kwesties. Naleving van de principes van de rechtsstaat kan sinds begin dit jaar leiden tot korting op EU-subsidies. Hongarije en Polen willen dat de verordening waarin dit is vastgelegd nietig wordt verklaard door het Europees Hof van Justitie. Het hof in Luxemburg hield afgelopen maandag en dinsdag hoorzittingen over de koppeling tussen rechtsstaat en subsidies.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Bikker nu formeel fractieleider: ‘Ik ben niet getrouwd met de politiek, maar ga er nu wel vol voor’
De fractie van de ChristenUnie heeft Mirjam Bikker formeel verkozen tot opvolger van vertrekkend leider Gert-Jan Segers. ,,Dit is een onwijs bijzonder moment.” -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
met video's
Minister Adema na 'politieke doodzonde': ‘Excuses aan Kamer en vooral aan de boeren’
De nieuwbakken Landbouwminister Piet Adema biedt de Tweede Kamer en ‘vooral de boeren’ zijn ‘excuses’ aan. Hij doet dit omdat hij verzuimde de Kamer te verwittigen over een gepeperde brief waarin hij door Brussel op de vingers werd getikt. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Rutte en z’n ploeg gaan naar Davos, complotsfeer of niet
Het kabinet reist deze week ‘gewoon’ weer af naar Davos, waar het World Economic Forum samenkomt. En negeert daarmee de angst van complotdenkers die er een wereldwijde schaduw-regering in zien.
-
Tegenslag Brussel
Polen legt bom onder eigen EU-lidmaatschap: nationaal recht boven Europees recht
Polen heeft een bom gelegd onder zijn eigen EU-lidmaatschap door formeel het Poolse recht boven het Europese te stellen. Landen die lid worden van de Unie tekenen voor het omgekeerde. -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMBuitenlandminister
Hoekstra over Iran: ‘Luister eens, dit is volstrekt niet in de haak en onacceptabel’
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken moet harder optreden tegen Iran, zeggen zijn criticasters. Hoekstra zelf bezweert dat Nederland al ‘een voortrekkersrol’ speelt.