Hof: Toch geen schadevergoeding voor oud-Volt-Kamerlid Gündogan
Het gewezen Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan krijgt toch geen voorschot op een eventuele schadevergoeding, zoals de kortgedingrechter eerder had beslist. In het hoger beroep vernietigt het Amsterdamse gerechtshof die eerdere uitspraak en stelt het dat Volt haar wel degelijk uit de fractie mocht zetten.
Gündogan werd februari vorig jaar eerst geschorst en daarna definitief uit de fractie van Volt gezet vanwege vermeend grensoverschrijdend gedrag. In een kort geding werd haar een voorlopige schadevergoeding van 5000 euro toegekend. Die hoeft Volt, die het hoger beroep aanspande, nu niet te betalen. De proceskosten komen voor rekening van Gündogan, zowel die van het kort geding als die van het hoger beroep.
Het Kamerlid, dat daarna zelfstandig verder ging, strijdt nog altijd voor eerherstel en meent dat de persberichten die Volt over haar verstuurde onrechtmatig waren. Volgens Gündogan is er geen sprake van grensoverschrijdend gedrag. Het hof doet daar geen uitspraak over, omdat dit niet het onderwerp van het oorspronkelijke kort geding was, maar stelt wel dat de persberichten niet onrechtmatig zijn.
Prematuur
Volgens Gündogan was er maar één melding en betrof dat een arbeidsconflict met haar medewerker. Volt heeft volgens het hof ‘onvoldoende onderbouwd’ dat er op het moment van schorsing, 13 februari 2022, al meerdere meldingen bekend waren. Ook vindt het gerechtshof het eerste persbericht een ‘iets te prematuur karakter’ hebben en zijn woorden ‘niet in alle opzichten gelukkig gekozen’. Maar, stelt het hof, het persbericht vond ‘grotendeels steun’ in de ‘op dat moment bekende feiten’. De inhoud van die ene melding, stelt het hof, rechtvaardigt de door Volt genomen maatregelen en het persbericht.
Gündogan kondigde eind vorig jaar bij het hoger beroep al aan een bodemprocedure te zullen starten tegen Volt. Volgens haar was haar schorsing onrechtmatig. In het kort geding van vorig jaar werd Volt op de vingers getikt, omdat de fractie volgens de voorzieningenrechter niet mag beslissen over schorsing van een fractielid.
Bodemprocedure
Maar het hof lijkt haar in die bodemprocedure weinig kans te geven. Het hof stelt weliswaar dat staatsrechtgeleerden verschillend denken over de vraag of een fractie een fractielid mag schorsen of uit de fractie mag zetten, maar dat een recente uitspraak van de rechtbank in Den Haag stelt dat een Kamerfractie ‘die vrijheid wel heeft'. In een voorlopig oordeel’ stelt het hof dan ook dat het ‘onvoldoende aannemelijk’ is dat de schorsing van Gündogan onrechtmatig was.
Gündogan is niet van plan om de bodemprocedure te staken, zegt ze in een reactie. Volgens haar laat het hof haar en Volt geen andere keuze dan door te gaan met de procedure. ,,Ik wil nog steeds naamzuivering.” Volt wil het boek liever sluiten. ,,Wat ons betreft gaan we ieder ons weegs", zegt co-voorzitter Rob Keijsers. Hij weet dat de bodemprocedure al is aangekondigd. ,,Wij gaan niet over de keuzes van anderen. Wij zien een bodemprocedure met vertrouwen tegemoet en zullen de melders daarbij ondersteunen.”
Het gerechtshof zat eind vorig jaar duidelijk met de zaak in de maag. De eisen die Gündogan in het kort geding deed, zoals terugkeer in de fractie, heeft ze nu niet meer. ,,Ik pieker er niet over, ik wil niet terug naar de fractie", zei ze daar eind december zelf over.
Een aangekondigd onderzoek naar het vermeend grensoverschrijdend gedrag werd nooit uitgevoerd. Gündogan weigerde mee te werken, zij had bedenkingen bij het gekozen onderzoeksbureau. Volt komt binnenkort wel met een evaluatie van de kwestie.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Kaag: ‘Voor de monarchie is nog altijd voldoende draagvlak’
Het kabinet ziet geen enkele reden om de monarchie af te schaffen. Volgens vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag wordt de monarchie meer gewaardeerd dan de politiek. -
BBB Zuid-Holland vraagt VVD’er Fred Teeven voor verkenning nieuwe coalitie
Voormalig staatssecretaris van justitie Fred Teeven (VVD) wordt verkenner bij de vorming van een coalitie in de provincie Zuid-Holland. Hij doet dat op verzoek van BBB, de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen woensdag. -
Na doorzeuren oppositie debatteert Tweede Kamer voor het eerst over verkiezingsuitslag
Na protest van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer komt er een debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is voor het eerst. De regeringspartijen wilden er aanvankelijk niet aan, maar de Kamer ging daar niet mee akkoord. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht.
-
PREMIUMProfiel
De ondergang van Nilüfer Gündogan: 'In Lissabon stond ze laveloos op straat’
Grote afwezige op het Volt-congres vandaag: Nilüfer Gündogan. Ze werd geroyeerd nadat de partij haar beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag. Wie is zij? -
-
-
Juridische strijd nog niet voorbij, Gündogan kondigt nieuwe procedure tegen haar oude partij Volt aan
Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan, die begin dit jaar door haar partij Volt uit de fractie werd gezet, wil een bodemprocedure aanspannen om haar naam gezuiverd te krijgen. Volt kreeg begin dit jaar meldingen over haar van grensoverschrijdend gedrag. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.