Hoge energieprijzen: Brussel speelt bal terug naar lidstaten
Nederland en andere EU-lidstaten moeten de acute problemen met hun hoge energieprijzen zelf oplossen. Brussel heeft weinig meer te bieden dan een ‘gereedschapskist’ van instrumenten die ze kunnen inzetten. De meeste daarvan, ook in Nederland, zijn al ingezet.
Brussel, begin vorige week gevraagd om een analyse van de oorzaken van de energiecrisis en voorstellen voor oplossingen, legt daarmee de bal terug bij de lidstaten. Zij kunnen hun meest kwetsbare huishoudens bijstaan met inkomenstoeslagen, vouchers of een eenmalige betaling, een tijdelijke verlaging van de energiebelasting, uitstel van betaling van hun energierekening of hulp om te voorkomen dat ze bij wanbetaling worden afgesloten.
Binnen de Europese staatssteun- en concurrentieregels kunnen ze ook hun MKB een reddende hand toesteken. Geld kan geen probleem zijn, want de handel in emissierechten bracht de lidstaten de eerste negen maanden van dit jaar maar liefst 10,8 miljard extra op. Het gaat sowieso maar om een periode van zes maanden, want komend voorjaar – aldus EU-commissaris van energie Kadri Simson vanmiddag - gaan de prijzen weer dalen, zij het niet helemaal tot het niveau van vroeger.
Duurzame energie
,,Burgers in heel Europa hebben problemen met hun energierekening, maar de situatie verschilt van land tot land. Daarom zijn de lidstaten het beste geplaatst om de korte termijn-problemen rond hoge energieprijzen op te lossen”, aldus Simson. Voor de middellange en lange termijn ziet Brussel voor zichzelf wel een rol. Zo wil het samen met de lidstaten de overgang naar duurzame energie versnellen.
Europa beperkt daarmee zowel de kosten als zijn energieafhankelijkheid van derde landen, en als gevolg daarvan ook het risico op schokken. Voor de middellange termijn blijft gas belangrijk. Daar moeten Europa en de lidstaten zorgen voor meer en betere (gespreide) opslag, gezamenlijke inkoop en tegengaan van marktmanipulatie. De gasopslagcapaciteit dekt nu 20 procent van de jaarbehoefte, maar de voorzieningen verschillen van land tot land.
Extra kernenergie
Overigens lopen de voorraden alweer langzaam op (nu 77 procent), onder meer door toegezegde extra leveranties vanuit Noorwegen. Brussel wil nadrukkelijk ook meer opslagcapaciteit in batterijen en waterstof om stroom uit duurzame bronnen op te slaan. Over de eventuele inzet van extra kernenergie, waarop bijvoorbeeld Frankrijk sterk aandringt, heeft de Commissie (nog) geen mening. Studies daarnaar lopen nog.
Een handicap voor Brussel is dat het om energiepolitieke redenen wel kan oproepen tot diversiteit in bronnen, maar lidstaten nog steeds hun eigen energiemix bepalen. Door het klimaatbeleid wordt dat wel minder, omdat fossiele brandstoffen, met een tijdelijke uitzondering voor gas, vanzelf verdwijnen.
De hoge energieprijzen en het energiebeleid op middellange en lange termijn zijn twee van de belangrijkste agendapunten voor een top van staats-en regeringsleiders midden volgende week in Brussel. De week daarna zijn ze het hoofdmenu op een bijeenkomst van EU-energieministers.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet passeert zorgwaakhond en wil vaart maken met clustering kinderhartchirurgie
De Nederlandse ziekenhuizen moeten alsnog snel twee locaties aanwijzen waar kinderen met aangeboren hartafwijkingen geopereerd kunnen worden. Nu is de kinderhartchirurgie nog verspreid over vijf ziekenhuizen, maar dat is te veel en dus slecht voor de kwaliteit van deze zorg. -
Eerste twee afleveringen van de nieuwe podcast O, o, De Mos zijn nu te beluisteren
Richard de Mos was een geliefd wethouder maar is nu al jaren corruptieverdachte. Volgende week verschijnt hij voor de rechter. Nog altijd leven er tal van vragen: waarom blijft hij zo populair bij kiezers? Waar ging het mis? En wiens belangen dient hij nu werkelijk? In de podcast O, o, De Mos gaat verslaggever Niels Klaassen op zoek naar antwoorden. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Rutte en Hoekstra volgende week naar Washington voor overleg met Biden
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) reizen begin volgende week naar Washington voor een gesprek dinsdag met de Amerikaanse president Joe Biden, melden ingewijden. Het is de eerste keer dat ze Biden ontmoeten in het Witte Huis.
-
Nieuwe afleveringen van de podcast O, o, De Mos zijn nu te beluisteren
Aflevering drie en vier van de podcast O, o, De Mos staan nu online. Maandag start de rechtszaak tegen de van corruptie verdachte ex-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Dan verschijnt ook de vijfde aflevering van de podcastserie. -
-
-
met video
Nederlandse ‘tankbijdrage’ Oekraïne kan uitdraaien op zelf tanks kopen, maar ook op geven van training
Nederland gaat bijdragen aan het leveren van tanks aan Oekraïne, maar hoe die bijdrage eruit komt te zien is nog onduidelijk. Alle opties liggen volgens Haagse bronnen nog op tafel. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.