Kaag stapt op na motie van afkeuring door Tweede Kamer
VIDEOSigrid Kaag neemt ontslag als minister van Buitenlandse Zaken nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring tegen haar aannam. Premier Rutte heeft haar nog willen overtuigen ‘tot een andere weg’. ,,Ik vind het erg, maar ik begrijp haar keus vanuit wie zij is.”
Ik ga leuk door als D66-fractieleider. Ik sta pal achter de inhoud
De mislukte evacuatie uit Afghanistan was dinsdag onderwerp van urenlang debat, waarin de ministers flink de maat is genomen. Kaag zei in een toelichting op haar ontslag in de Kamer: ,,Uw Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Hoewel ik sta voor onze inzet, kan ik niet anders als eindverantwoordelijk minister de consequenties aanvaarden. Buitenlandse Zaken was mijn passie, dat zal u niet ontgaan zijn. Het was een grote eer.” Ze sloot haar woorden af met: ,,Gods zegen.”
Ook de motie van afkeuring tegen minister Ank Bijleveld van Defensie kreeg steun, maar zij blijft. ,,Ik respecteer de persoonlijke afweging. Ik maak een andere afweging, dat is het’’, zegt ze in reactie. ,,Het is een motie van afkeuring, staatsrechtelijk is het iets anders dan een motie van wantrouwen. Afkeuring gaat over het beleid.”
Kaag zegt dat dit niet het einde van haar politieke loopbaan is. ,,Ik ga leuk door als D66-fractieleider. Ik sta pal achter de inhoud. Het ambt was een prachtambt, een roeping, ik ga het missen, maar dit is de afweging.” Volgens Kaag blijven andere D66-bewindslieden wél aan in het demissionaire kabinet.
Verrassing
Haar ontslag kwam totaal onverwachts voor andere partijen. Ze besloot pas in het uur voor de stemming over de moties tot haar vertrek, toen de top van D66 bijeen was voor het wekelijks bewindspersonenoverleg. Voor coalitiegenoten VVD en CDA komt het als een volslagen verrassing, is achter de schermen te horen.
Volgens D66 betekent dit niet dat Kaag of haar zich terugtrekt uit de formatie. Ze reist dit weekend gewoon af naar Hilversum, waar informateur Remkes haar en de leiders van VVD en CDA ontvangt.
Rutte zegt in een reactie dat hij haar wilde overtuigen ‘tot een andere weg'. ,,Ik vind dat erg. Hoewel we in de formatie geen snelheid konden maken, hebben we altijd goed samengewerkt. Ze is een grote mevrouw. Ze heeft met Assad onderhandeld, is zeer vooraanstaand bij de VN. Ze blijft aan als leider van D66, dit weekend staan weer stappen gepland voor de formatie. Ik begrijp haar keus vanuit wie zij is.”
De moties tegen Kaag en Bijleveld werden gesteund door PvdA, SP, GroenLinks, Bij1, Volt, Denk, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SPG, Pieter Omtzigt, BBB, Forum voor Democratie en de groep-Van Haga.
Conclusies
Wat meespeelt, is dat Kaag in april na een motie van afkeuring tegen Rutte zei dat zij zou zijn opgestapt na zo'n motie. ,,Ik zou zelf niet doorgaan, maar ik ben een ander mens”, zei ze. En: ,,Het zou mij in het diepste raken, laat ik het zo stellen. Ik zou daar mijn eigen conclusies aan verbinden.” Nu zat zij zelf in een soortgelijke positie.
Verschil is wel dat de motie van afkeuring tegen Rutte gericht was op zijn persoon. De motie van afkeuring tegen Kaag is anders geformuleerd: Kaag wordt aangesproken als ‘eindverantwoordelijke’, maar de handelswijze van het héle kabinet wordt afgewezen. Maar Kaag koos dus alsnog voor een vertrek.
Minister Bijleveld wil aanblijven. ,,Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan’’, zegt ze in een reactie op de verklaring van ChristenUnie dat de steun aan Kaag en Bijleveld eerder vandaag introk. ,,Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van de tolken die nog in Afghanistan gaan.’’
Volgens ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder moest het handelen van de ministers worden afgekeurd. ,,Uit opgevraagde documenten blijkt dat het kabinet al in januari inlichtingen kreeg dat Afghanistan onvermijdelijk in handen van de Taliban zou vallen; de vraag was alleen wanneer’’, zei Ceder. ,,Die informatie is niet met de betrokken woordvoerders in de Tweede Kamer gedeeld. Dat op zichzelf is al verwijtbaar. Maar dat de urgentie die de Tweede Kamer zónder die informatie wél voelde, door het kabinet mét die informatie minder werd gevoeld, is in mijn ogen kwalijk.”
Piri: ‘Vertrek Kaag niet noodzakelijk’
PvdA-Tweede Kamerlid Kati Piri, die met haar moties van afkeuring het vertrek van Kaag in gang zette, zegt ,,veel respect” te hebben voor de keuze van de D66-leider. Wat haar betreft was het niet nodig dat Kaag opstapte. ,,Als ik gevonden had dat ze moest opstappen, had ik een ander soort motie ingediend”, zei Piri na de laatste stemmingen in de Kamer.
Bekijk hier onze video’s over de situatie in Afghanistan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Kabinet: 22 tolken ‘waarschijnlijk’ achtergebleven in Afghanistan
In Afghanistan zijn ‘waarschijnlijk’ 22 tolken en hun gezinnen achtergebleven nadat de evacuatievluchten eind vorige maand waren gestopt. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Met een deel van deze tolken is nog contact. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Onderwijsminister sluit smartphoneverbod in de klas niet langer uit
Onderwijsminister Dennis Wiersma sluit het niet meer helemaal uit dat er een verbod komt om smartphones te gebruiken in de klas. In november was Wiersma samen met een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het CDA en de PVV. Dat was aan de leraren zelf, vond hij. Maar de minister hoort signalen dat het leraren amper lukt de smartphone eigenstandig uit de klas te weren. Hij wil daarom in gesprek met onder meer scholen en staat open voor een verbod als daar grote behoefte aan is. -
PREMIUMOnder politici
Het roer moet om bij jeugdzorg, vindt iedereen, maar een ingreep blijft toch uit
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: als Rijk en gemeenten elkaar niet meer vertrouwen. -
Ministers in onzekerheid na Afghanistandebat: wel of geen motie van afkeuring?
Na een verhit debat over de chaotische evacuatieoperatie in Afghanistan, zitten ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) nog in onzekerheid. Steunt de Kamer moties van afkeuring tegen hen?
-
Minister weigert klaphamerverbod, geeft geen gehoor aan ouders overleden Bram (12)
Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid geeft geen gehoor aan de oproep van de ouders van Bram (12) uit Haaksbergen. Zij vindt een een landelijk verbod op klaphamers niet nodig. Gemeenten moeten dit zelf regelen, zegt zij. De VVD-fractie in de Tweede Kamer pleitte voor een landelijk verbod. -
-
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.