Kabinet beslist: 1,5 meter verdwijnt, maar coronatoegangsbewijs wordt gemeengoed
VIDEOHet kabinet zet vanaf 25 september een volgende stap in het versoepelingsplan. De 1,5 meter-afstandsregel stopt en in de horeca, bij evenementen en in de culturele sector wordt een toegangsbewijs verplicht.
Met dat bewijs wordt enige ‘beveiliging ingebouwd’, een soort driepuntsgordel. Ook het mondkapje in het ov blijft nog even gemeengoed, al vervalt die plicht op alle andere plekken wel. Nachtclubs en disco’s blijven nog dicht. De openingstijden van de horeca worden ook nog niet verruimd: tussen 24.00 uur en 06.00 uur ‘s morgens blijft die dicht.
Met de besluiten kunnen ook evenementen worden hervat. Buitenfestivals kunnen gewoon door, met QR-code. Over binnenfestivals wordt nog even doorvergaderd. Die kunnen wel weer herstarten, maar de vraag is nog of er voorwaarden aan verbonden zijn. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd. Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit.
Het thuiswerkadvies wordt ‘milder’: in principe wordt werken op kantoor weer de norm, tenzij thuiswerken kan.
Het zijn de uitkomsten van het inmiddels traditionele besluitvormingstreintje: Outbreak Management Team (OMT)-advies op vrijdag, overleg in de ministerraad en informeel besluit in het Catshuis. Dinsdag worden definitief de knopen doorgehakt.
Hoewel de 1,5 metersamenleving misschien al geen praktijk meer is, wordt de stap ook een symbolische. Sinds de afkondiging van de afstandsregel in maart 2020 was het voorschrift dé centrale norm in het ‘nieuwe normaal’.
Dat wil niet zeggen dat het kabinet dinsdag, als er weer een persconferentie is, een al te uitbundig feestje zal durven vieren.
Want de vrijheden komen met een veiligheidsriem: het coronatoegangsbewijs. Bij evenementen, festivals, in de horeca, in de bios, bij profsportwedstrijden, in het theater: de QR-code wordt het toegangsticket, ook als het samenkomsten zijn met minder dan 75 personen. Dus: gevaccineerd zijn, hersteld óf getest zijn wordt de norm.
De protesten tegen dat voornemen klinken al weken luid. Vooral de horeca vreest teruglopende aantallen bezoekers (net als in Frankrijk en Italië), nog los van de chaos of onmin bij het checken van de bewijzen.
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zal ook in de Tweede Kamer nog moeten vechten voor steun, want een eerder voorstel – om mensen een eigen bijdrage van 7,50 euro per test te laten betalen – is overboord gezet. In de Eerste Kamer was er bij lange na geen meerderheid voor, in de Tweede Kamer steunden alleen VVD, CDA, D66 en het nieuwe, kleine Volt het.
Maar ook met een gratis test is de kritiek niet verstomd. PVV, FvD en BBB zullen zich luid laten horen, en ook PvdA en ChristenUnie waren al kritisch. De zweem van vaccinatiedrang, -dwang of op z’n minst een maatschappelijke tweedeling liggen op de loer, klinkt het.
Bovendien klinkt de kritiek dat het kabinet met twee maten meet: wél ruim baan voor profvoetbalwedstrijden en de Formule 1 in Zandvoort, géén theatervoorstellingen met een fractie van die bezoekersaantallen. Het protest daarover zwol zaterdag nog aan: in tien verschillende gemeenten kwamen volgens de organisatie 150.000 mensen op de been, onder het mom van Unmute Us.
Noodzaak
Nederland stevent ondertussen ook af op een vaccinatiegraad van zo’n 85 procent - een hoog gemiddelde, ook wereldwijd gezien. Toch zal De Jonge pleiten voor de noodzaak van de maatregelen. Nog zo’n 1,8 miljoen Nederlandse 18-plussers hebben geen vaccinatie gehad of immuniteit opgebouwd. ,,Dat kan in het najaar de kapotte en uitgeputte zorg weer in het werk storten. En een piek in het aantal ziekenhuisopnames kan zij echt niet meer aan”, aldus De Jonge.
Het kabinet kijkt dan ook nauwgezet naar een land als Denemarken, dat afgelopen vrijdag alle coronaregels losliet. Want ook iedere versoepeling vanaf 25 september zal met een waarschuwing gepaard gaan, zoals de ‘kleine lettertjes’ bij een aankoop: als het virus weer terrein wint, kunnen maatregelen weer worden opgelegd.
Al weet het kabinet dat de vermoeidheid groot is en het geduld over en weer tussen wel en niet-gevaccineerden op de proef wordt gesteld.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronaprotesten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM
Stikstof, pulsvissen, mest: waarom lukt het Nederland niet meer om effectief te lobbyen in Brussel?
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.” -
PREMIUMTENNET
Hoogspanning rond miljardendeal: verkoopt Nederland zijn 'kip met de gouden eieren'?
Personeel van staatsbedrijf TenneT is fel gekant tegen de voorgenomen opsplitsing van het bedrijf. Op dit moment onderhandelt het kabinet daarover met de Duitse regering. Bij die deal staan tientallen miljarden op het spel. -
PREMIUMVerkiezingen 2023
Partijen proberen kiezer voor zich te winnen met peperdure campagnes: ‘Verkiezingen nu niet eerlijk’
Landelijke partijen domineren de provinciale verkiezingen, met grote budgetten voor dure campagnes. Ook in Zuid-Holland is dit merkbaar, waar lokale politici pleiten voor veranderingen om het democratische speelveld weer ‘eerlijk’ te krijgen. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
-
-
Rekenkamer: kabinet geeft Tweede Kamer geen totaalbeeld klimaatmiljarden
Doordat het kabinet geen duidelijk en eenduidig totaalbeeld kan geven van hoeveel er aan klimaatmaatregelen wordt uitgegeven, weet de Tweede Kamer niet hoeveel er precies wordt uitgegeven. Tot die conclusie komt de Algemene Rekenkamer (ARK) na eigen onderzoek. -
PREMIUMMet video
Rusland moet ter verantwoording worden geroepen in Den Haag, maar hoe?
Ineens zou Den Haag een tribunaal krijgen waarin oorlogsmisdaden in Oekraïne worden vervolgd. Nou, het blijkt geen tribunaal en het gaat ook niet over oorlogsmisdaden.