Kabinet bevriest stikstofstrijd over 2030: ‘Eerst provincies en landbouwakkoord afwachten’
compromisNa een week vol crisisoverleg is het kabinet voorlopig veilig. De coalitie koopt tijd en bevriest de onderlinge strijd over de stikstofdeadline van 2030. Provincies en kabinet kunnen dan even door met het lopende stikstofbeleid, maar de strijdbijl wordt later weer opgepakt: het CDA wil voor de zomer heronderhandelen over het jaartal 2030.
Na urenlang koortsachtig beraad lichtten kopstukken uit de coalitie vrijdagavond het compromis toe in de hal van het ministerie van Algemene Zaken. ,,Van praten over jaartallen moeten we echt overgaan tot uitvoering’’, zei premier Mark Rutte. ,,We gaan niet pauzeren met stikstof, we gaan echt versnellen.’’ Hoe het dan sneller gaat, wordt nog niet duidelijk.
Wel gaan kabinet en provincies voorlopig verder met het lopende stikstofbeleid, de nieuwe wet, gebiedsplannen, de aanpak van piekbelasters en het maken van een uitkoopregeling voor boeren. Maar de beladen discussie over de deadline van 2030 - een harde afspraak uit het coalitieakkoord - komt daarna toch weer terug op het Binnenhof.
Discussie bevroren
Want het CDA heeft formeel aangekondigd nog voor de zomer opnieuw te willen onderhandelen over de stikstofafspraken uit het regeerakkoord. D66 wil vasthouden aan 2030, het CDA wil meer tijd nemen, tot 2035.
Die strijd ontvlamt dus later weer. Andere partijen ‘nemen kennis van’ de wens van het CDA, hebben ‘begrip’ voor de partij, ‘heronderhandelen kan’, zei Rutte. ,,Dat bezien we later.’’
CDA-leider Wopke Hoekstra vindt dat de focus op het jaartal het stikstofbeleid te veel verlamt: ,,Nu heronderhandelen is niet de snelste weg naar succes. Het is fatsoenlijk om eerst recht te doen aan provincies. Ook het landbouwakkoord is wezenlijk.’’
Of de vier partijen er daarna samen uitkomen is ongewis, erkent Hoekstra. ,,Je hebt nooit de garantie dat het lukt. Maar die heb je op geen van de 365 dagen in Den Haag. Juist na zo’n verkiezingsuitslag moet je je uiterste best doen om recht te doen aan wat in het land speelt.” Hoekstra zegt ‘volle steun’ binnen de CDA-fractie te hebben voor deze route.
Luister ook naar de nieuwe aflevering van onze podcast Politiek Dichtbij
Vooral tussen CDA en D66 is het al langer heibel over stikstof: de uitstoot halveren in 2030 is de deal in het regeerakkoord, maar het CDA wil daar dus vanaf. Die coalitietwist wordt nu bevroren met een unieke bezweringsformule: het CDA kondigt nu alvast aan daar láter een discussie over te voeren.
Daar kunnen alle partijen voorlopig mee leven. D66-leider Sigrid Kaag vindt dat het het CDA ‘vrij staat’ om te vragen om aanpassing van het regeerakkoord: ,,Of het lukt is een tweede. Ik heb begrip voor hun positie”, zei Kaag met hese stem - ,,Ik heb griep, maar ik moest naar dit overleg.’’
VVD en ChristenUnie tillen minder zwaar aan de 2030-discussie. Maar alle partijen vinden elkaar wel bij de noodzaak dat er vooral begónnen moet worden met de aanpak: de natuur moet gezonder, de stikstofuitstoot moet omlaag. Dat gaat nu door.
,,We móeten aan de slag om beter voor de natuur te zorgen en dat kan niet wachten’’, zegt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. ,,Dat moeten we niet vanaf de Haagse of Europese tekentafel doen, maar in de praktijk, dichtbij, aan de 'keukentafel', samen met de sectoren die daaraan een bijdrage leveren.’’
Lees verder na de foto
De spanning in het kabinet nam flink toe de afgelopen week, premier Rutte sprak van ‘indringende overleggen'. ,,Het was geen crisis, maar het waren wel stevige gesprekken. Meer mensen in het land moeten ervaren dat de politiek er echt voor hen is.”
Dinsdag debatteren Rutte en de drie vicepremiers met de Tweede Kamer over de uitslag en gevolgen van de Statenverkiezingen.
‘Out of the box-denken’
De partijkopstukken hebben de neuzen wel in één richting op andere beleidsterreinen dan stikstof. Waar het gaat om het toeslagenschandaal, het Groningen-dossier en de kloof stad-platteland wordt het beleid ‘verbeterd’, zei Rutte.
Hoe dat er precies uit gaat zien, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Erg concreet is de tekst echter niet. Het kabinet kondigt vooral aan dat het ‘op korte termijn zo nodig out-of-the-box tot verbetering van de aanpak’ wil komen van de aardbevingsschade in Groningen en de toeslagenaffaire. Maar hoeveel geld er bijvoorbeeld naar Groningen gaat, meldt het kabinet niet. Een nieuwe aanpak van compenseren van de toeslagenouders staat evenmin in de brief. Vicepremier Carola Schouten (ChristenUnie) kon vrijdagavond niet vertellen wat ‘out of the box-denken’ inhoudt.
Rutte vreest niet dat crisissfeer de komende maanden zal domineren: ,,We schuiven niets op de lange baan, integendeel. We gaan de aanpak juist versnellen. Het is echt niet zo dat er een crisissfeer boven het kabinet blijft hangen. Het is altijd zo dat er in de coalitie verschillend wordt gedacht. We zijn niet één fusiepartij.’’
Oppositieverzoek
De oppositie in de Tweede Kamer wachtte op een formeel antwoord van het kabinet op de overrompeling door BBB bij de Statenverkiezingen. Een strenge brief met stikstofeisen uit Brussel zet uitgerekend deze week de verhoudingen nog eens extra op scherp.
Lees verder na de video: premier Rutte vertelde vrijdag over de versnelling van de stikstofaanpak
Brief uit Brussel
Ondertussen insinueert een aantal Kamerleden dat de brief uit Brussel over het handhaven van de strenge stikstofnormen niet echt zou zijn. Zo zou de commissie nooit brieven in het Nederlands schrijven en zou er iets mis zijn met het briefhoofd. BBB-leider Caroline van der Plas heeft het over ‘een opzetje zo vlak voor het crisisberaad van het kabinet'. Zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de brief ‘opvallend’ en heeft alle documenten die er aan ten grondslag liggen opgevraagd.
De Europese Commissie geeft nooit commentaar op gelekte documenten, zegt een woordvoerder van commissaris Sinkevicius. Maar om verder speculaties te voorkomen wil hij wel bevestigen dat de brief van Sinkevicius komt en dat hij ook daadwerkelijk in het Nederlands is geschreven.
,,We proberen altijd te antwoorden in de taal waarin aan ons geschreven is’’, zegt hij. En deze brief was een antwoord op een brief van minister Van der Wal van 14 februari, waarin zij verslag deed van de maatregelen die het kabinet neemt om de nitraatrichtlijn na te leven. Elke lidstaat rapporteert daar om de zoveel tijd over. ,,We versturen onze antwoorden zodra ze gereed zijn, er is geen sprake van dat wij ons in het Nederlandse politieke debat zouden willen mengen.’’
Lees verder na de foto
Bronnen in Brussel bespeuren een groeiende irritatie bij de Europese ambtenaren dat zij als partij worden gezien in een Nederlands politiek debat. Wij hebben de brief niet gelekt, klinkt het in Brussel. Het is de taak van de Europese Commissie om toe te zien op de naleving van Europese wetgeving, zo wordt onderstreept, en dat doet ze in Nederland net zo zeer als in welke andere lidstaat dan ook. Het zorgen voor een goede kwaliteit van bodem, grondwater en oppervlaktewater, waar de nitraatrichtlijn over gaat, is ‘een kwestie van de wet en van scheikunde, daar is weinig over te onderhandelen’.
Hoe ze de richtlijn uitvoert, dat is aan de Nederlandse regering. Over de timing van de brief tenslotte zegt een Brusselse bron: ,,Stikstof is altijd hot in Nederland, er is nooit een goed moment. Als dit antwoord op een brief van jullie minister eerder was verstuurd, was het net vóór de verkiezingen geweest en dan was het vast ook weer niet goed.”
Bekijk onze video’s op het gebied van politiek in onderstaande playlist
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Oeganda krijgt niet langer geld van Nederland na doorzetten ‘extreme’ wetgeving tegen homo's
Oeganda krijgt niet langer geld van Nederland om de rechtshandhaving te bevorderen. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) draait de geldkraan dicht nu de president van het land één van de strengste anti-homowetten ter wereld heeft goedgekeurd. Onder meer hiv-patiënten kunnen in Oeganda nu de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Met video
Kaag nog niet klaar met KLM na coronasteun: ‘Het is gewoon onvoldoende’
Het kabinet is nog niet klaar met KLM, dat er van wordt beschuldigd dat het niet goed is omgegaan met de coronasteun die de vliegmaatschappij kreeg. Extern juridisch onderzoek moet uitwijzen of het zin heeft als het kabinet naar de rechter stapt.
-
Ingewijden: Koning houdt op 1 juli toespraak bij herdenking slavernijverleden
Amsterdam -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
Coalitiepartijen zijn het weer oneens met elkaar over de spreidingswet, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van Nieuwsuur. De uitwerking van deze wet om asielzoekers eerlijk over het land te huisvesten, zou uiterlijk woensdag naar de Tweede Kamer worden gestuurd, maar dat is niet gelukt. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRoosen