Volledig scherm
Mark Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. © ANP

Kabinet heeft ‘enig begrip’ voor weigeren vluchtelingenboot

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD, Asiel) heeft ‘enig begrip’ voor het besluit van Italië om deze week een boot met vluchtelingen tegen te houden. Dat zei hij in een debat in de Tweede Kamer over asielzaken.

Italië weigerde maandag om een boot met vluchtelingen toe te laten in haar havens, omdat het land vindt dat het al te veel migranten heeft opgevangen vanaf zee. De Europese Commissie en onder meer Frankrijk spraken Italië hierop juist streng toe, maar Harbers wijkt van die lijn af. ,,Dat begrip proef ik in Europa ook.'' Hij zegt er wel bij: ,,Je kunt dit doen voor een paar weken, maar je zult wel terug moeten naar de onderhandelingstafel voor een structurele oplossing.''

Het reddingsschip Aquarius, dat ruim zeshonderd geredde migranten aan boord heeft, bevindt zich momenteel nog op zee. Het is inmiddels onderweg naar Spanje.

De nieuwe rechts-populistische regering in Italië liet weten vaker schepen te gaan weigeren, in de hoop dat Europa bijspringt in de opvang of bij het tegenhouden van migranten. Het is een verregaande stap, al liet het land gisteren zonder verdere toelichting wel een nieuw schip met ruim negenhonderd migranten aan wal komen. 

  1. Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen
    PREMIUM
    Video

    Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen

    Dit is de zevende aflevering van de interviewserie Vissen met Jan, waarin politiek verslaggever Jan Hoedeman elke week met een politicus praat over leven en politiek. Deze week: minister Arie Slob van Onderwijs. Hij wilde met zijn vrouw en de vouwwagen op pad, maar een bedreigende bacteriële infectie hield dat tegen. Slob over zijn terugkeer in Den Haag. ,,Tijdens de kabinetsformatie begon het bij mij te kriebelen.’’