Kabinet houdt vast aan bezuinigingen op verpleeghuizen en jeugdzorg
Video'sHet kabinet is niet van plan een geplande bezuiniging op de verpleeghuiszorg en de jeugdzorg te schrappen. Wel belooft premier Rutte dat er ‘iets’ gebeurt om de koopkracht van ouderen op peil te houden, al is dat minder dan de oppositie eist.
Tijdens het debat over de regeringsverklaring hadden oppositiepartijen veel kritiek op de plannen in het coalitieakkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie met elkaar sloten. Rutte gaf aan dat de afspraken tussen de partijen ‘niet met bloed zijn ondertekend’ en veel afspraken nog door de individuele ministers moeten worden uitgewerkt. ,,Daarbij zullen ook de wensen van de oppositie worden meegenomen’’, beloofde hij. Maar enige toezegging deed hij niet.
Een van de omstreden plannen is het schrappen van de personeelsnorm voor verpleeghuizen. Nu moet er op elke acht bewoners nog minimaal één verzorgende zijn. Die norm wordt versoepeld. Verpleeghuizen krijgen daardoor minder geld om personeel in dienst te nemen. Dat levert de overheid een besparing van 400 miljoen euro op.
Ook willen de coalitiepartijen tot een half miljard euro extra bezuinigen op de jeugdzorg door bijvoorbeeld te kijken of er een eigen bijdrage kan worden gevraagd voor lichtere vormen van hulp aan jongeren met problemen. Eerder was dat voor gemeenten al reden om te protesteren.
Bezuinigingen
De oppositie eist dat die zorgbezuinigingen van tafel gaan, maar dat is het kabinet vooralsnog niet van plan. Premier Rutte wijst er op dat de komende jaren fors meer geld naar de zorg gaat. ,,De uitgaven in de ouderenzorg nemen van toe van 15,9 naar 17,3 miljard euro. En bij de jeugdzorg komt er 300 miljoen euro bij. We proberen wel een rem te zetten op die stijging, maar we gaan niet bezuinigen.’’
Volgens Rutte moet het mes in de verzorgingstehuizen omdat die nu al moeite hebben voldoende personeel te vinden terwijl er steeds meer ouderen bij komen die zorg nodig hebben. Daarom is het volgens hem beter te kijken hoe ouderen op een andere manier kunnen worden geholpen, bijvoorbeeld door met hulp langer thuis te blijven wonen. ,,De uitgaven voor de zorg zullen blijven oplopen. Daarom moeten we ook voorkomen dat de zorgkosten zó toenemen dat er minder geld over blijft voor andere belangrijke zaken. Als we niet ingrijpen, keert de wal het schip.’’
Oppositiepartijen nemen daar geen genoegen mee. SP-leider Lilian Marijnissen: ,,Tehuizen hebben een probleem om voldoende werknemers te vinden. Wie heeft er bedacht dat de oplossing dan is om de tehuizen minder geld te geven?’’ PvdA-leider Lilianne Ploumen noemt de bezuinigingen in de zorg ‘een valse start van het kabinet'.
Koopkracht
Het kabinet belooft wel dit voorjaar met maatregelen te komen om de koopkracht van Nederlanders op peil te houden. Al waarschuwt Rutte dat ‘de mogelijkheden en middelen’ om al in 2022 met een grote reparatie van de koopkracht te komen, beperkt zijn. Budgetinstituut Nibud berekende dinsdag dat de koopkracht voor huishoudens dit jaar gemiddeld met 40 euro per maand omlaag gaat. Dat komt vooral door de hogere energierekening. De klappen komen het hardst aan bij lagere inkomens.
Het kabinet wil met het nemen van maatregelen wachten tot dit voorjaar wanneer het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe voorspellingen komt over hoe de inflatie zich ontwikkelt. De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat te laat. Zij willen nu al de toezegging dat het kabinet bijvoorbeeld de AOW-uitkering verder verhoogt.
AOW
Zeker die AOW maakt dat Rutte moet vrezen dat de kabinetsplannen zullen sneuvelen in het parlement. De oppositie eist dat de AOW met 7,5 procent omhoog gaat, net als het wettelijk minimumloon de komende jaren. Maar dat kost volgens Rutte 2,4 miljard euro per jaar en dat geld heeft het kabinet niet op de plank liggen. Maar het kabinet heeft wél de steun nodig van oppositiepartijen om aan een meerderheid in de Eerste Kamer te komen.
Oppositiepartijen als PvdA, GroenLinks en Ja21 hebben al aangegeven dat zij de kabinetsplannen in de Eerste Kamer zullen wegstemmen als de AOW-uitkering niet meegroeit met het minimumloon. Ook eisen de oppositiepartijen dat voorgenomen besparingen op de jeugdzorg en verpleeghuizen van tafel gaan.
Rutte waarschuwde over de koopkracht van ouderen dat hij ‘niet iets gaat toezeggen’. ,,Maar ik heb de grote zorgen gehoord en we zullen moeten terugkomen met een voorstel dat past bij wat ik hier heb gehoord.” Hij zei ‘te willen toewerken’ naar een ‘positief koopkrachtbeeld voor iedereen’, maar gaf geen garanties.
Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie deden dinsdag al een aantal suggesties zoals een hogere ouderenkorting en een hogere toelage voor AOW’ers met een laag aanvullend pensioen. Rutte zegt ‘alle suggesties’ van partijen te gaan bekijken, ‘ook de koppeling aan het minimumloon'. Maar hij gaf wel aan dat die wens van de oppositie wel erg duur is.
Rutte zei dat wel te willen doen, maar dan in ‘de komende maanden’. ,,Dit akkoord is niet in bloed getekend.” Maar, zei hij, ‘dit is niet het moment’ om de coalitie meteen tot verandering te dwingen. Wel benadrukte hij dat de AOW niet volledig wordt ontkoppeld. ,,De AOW blijft meegroeien met de welvaart.’’ Alleen wil het kabinet niet dat de AOW in een klap met 7,5 procent stijgt zoals met het minimumloon. ,,Daarna koppelen we weer.’’
In het debat kwam Rutte nog hard in botsing gekomen met PVV-leider Geert Wilders. Die laatste suggereerde dat minister Dilan Yesilgöz, vanwege haar dubbele nationaliteit minder goed over de veiligheid van de bedreigde Wilders zou waken. Rutte zei dat Wilders met die opmerking ‘door de ondergrens’ was gegaan. De PVV-leider wierp tegen dat de VVD een partijlid heeft, Soumaya Sahla, die eerder deel was van de terroristische Hofstadgroep die Wilders en andere politici bedreigde. Wilders: ,,Waar haalt u het gore lef vandaan?”
Lees hieronder alles terug van het debat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Debuut VVD-Kamerlid wekt woede: ouders toeslagenaffaire lopen weg bij debat
Het debuut van VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen heeft tot consternatie en woede geleid tijdens het debat over uithuisgeplaatste kinderen van ouders die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
1
Tekort naar 3,4 procent, kabinet laat gepensioneerden opdraaien voor AOW-verhoging
Het begrotingstekort van Nederland stijgt dit jaar naar 3,4 procent en komt daarmee weer boven de Europese norm van 3 procent. Tegelijkertijd presenteert het kabinet de rekening aan kleinere spaarders, directeuren en pandjesbazen. Ook gaan AOW’ers grotendeels zelf opdraaien voor hun AOW-verhoging.
-
1
Onbelaste reiskostenvergoeding eindelijk omhoog: 21 cent per kilometer in 2023
Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent. -
Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro
Rijkswaterstaat betaalt het consortium Levvel 238 miljoen euro vergoeding voor extra werkzaamheden aan de Afsluitdijk. Die waren nodig omdat Rijkswaterstaat verkeerde informatie had aangeleverd. Daarmee is het geschil dat is ontstaan over het extra werk grotendeels opgelost, meldt minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. -
Waarom Kaag niet bang hoeft te zijn van het D66-congres
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra probeerden de Oekraïense premier Zelenski deze week een hart onder de riem te steken. Maar in de speeches ging het er vooral om wat de Nederlandse bewindslieden níet zeiden. En D66-leider Sigrid Kaag moet zondag andermaal in gesprek over de affaire-Van Drimmelen. Maar moet Kaag vrezen voor haar positie?