Kabinet is niet blij met uitgelekt nieuws over kerncentrale in Zeeland en stelt besluit uit
Het kabinet hakt vrijdag nog niet de knoop door over de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales bij Borssele. De ministerraad stelt het besluit waarschijnlijk uit omdat er gelekt is, volgens diverse bronnen.
Eerder deze week lekte uit dat het kabinet Borssele wil aanwijzen als ‘voorkeurslocatie’ voor de centrales. Ook de Eemshaven in Groningen en de Maasvlakte bij Rotterdam waren daarvoor in beeld.
De Tweede Kamer maakt zich al langer boos over het feit dat beleidsplannen vroegtijdig op straat liggen. Voorzitter Vera Bergkamp heeft vorige week minister-president Mark Rutte er nog eens op gewezen dat de Kamer als eerste moet worden geïnformeerd.
Week later
Rutte heeft haar laten weten dat als stukken voor de ministerraad worden gelekt, het besluit daarover kan worden uitgesteld. De kwestie met de kerncentrales lijkt nu het eerste voorbeeld te worden van deze (opnieuw ingevoerde) regel.
Vrijdag is wel bestuurlijk overleg tussen de provincie, de gemeente Borsele en verantwoordelijk minister Rob Jetten (Klimaat en Energie), maar dat was al langer gepland en staat los van een beslissing over de mogelijke komst van kerncentrales. Mogelijk neemt het kabinet daarover op vrijdag 9 december alsnog een besluit.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Kabinet wist al weken dat Brussel ‘overgangsjaar’ voor mestregels niet zou accepteren
Het kabinet wist al weken dat de kans groot was dat Nederland van Europa geen uitzonderingen meer zou krijgen voor het uitrijden van mest. In een brief, die in handen is van de NOS, waarschuwt Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius half december al dat Nederland te optimistisch is. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
‘Kabinet wil twee nieuwe kerncentrales in Borssele’
Als het aan het kabinet ligt komen er twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borssele. Die moeten uiterlijk in 2035 actief zijn. Dat blijkt uit informatie die in handen is van RTL Nieuws.
-
PREMIUMMet video
Kamer vreest dat landbouwakkoord in gevaar komt: ‘Minister beschadigd door Kamer niet te informeren’
Minister van Landbouw Piet Adema wacht vandaag een stevig debat. Hij heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd én boeren op het verkeerde been gezet. De Kamer vreest dat het landbouwakkoord in gevaar komt. -
-
-
PREMIUM
Snappen we het lobbyen in Brussel nog? ‘Soms zijn wij Nederlanders degenen die niet luisteren’
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.” -
Nieuwe afleveringen van de podcast O, o, De Mos zijn nu te beluisteren
Aflevering drie en vier van de podcast O, o, De Mos staan nu online. Maandag start de rechtszaak tegen de van corruptie verdachte ex-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Dan verschijnt ook de vijfde aflevering van de podcastserie.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer